Hopp til hovedinnholdet

Sliter etter voldtekt. Trenger økonomisk hjelp for å fullføre vg1.

Jente 18 år
 

Spørsmål

Jeg har kommet i en veldig vanskelig situasjon. Jeg bor sammen med samboer, på grunn av en voldtekt presset jeg meg til å fullføre første Vg1, prøvde meg på folkehøyskolen men gikk ikke pga voldtekten og idrettsskaden. Så sluttet på folkehøyskolen og tok opp fag fra VG1, Jeg vil tilbake på Vgs og har kommet inn på skolen i hjemkommunen. Men ser nå at jeg ikke får borteboende og vet ikke om jeg vil klare å fullføre Vgs pga det økonomiske. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Samboeren min er elektriker så økonomien vil kanskje gå akkurat men jeg er overvektig, og har ikke råd til å melde meg inn på treningssenter eller betale litt ekstra i mat for å gå ned i vekt. Jeg vil ikke droppe ut av skolen for å jobbe og for å få penger fra NAV men vet ikke om jeg har rettigheter på det engang. Vet ikke hvordan jeg rett og slett skal klare å leve..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei.

Det er leit å høre at du er i en vanskelig situasjon.

For å ha rett til bostipend, så må man enten oppfylle kravet om lang avstand i fra skole til foreldrehjem, eller så må det være andre årsaker til at man ikke kan bo hjemme.

Siden du er over 18 år og skal bo borte, så kan du også søke om lån.

Så lenge du går på videregående skole, så har dine foreldre fortsatt plikt til å forsørge deg hvis de har økonomi til dette. Har du snakket med de om dette? Vi anbefaler å lage en privat avtale dere i mellom. Kanskje de kan hjelpe deg med noen regninger i måneden?

Hvis dere ikke kommer til enighet, så har du også mulighet til å be NAV om å regne ut om dine foreldre kan/skal betale barnebidrag til deg. Dette sender du inn søknadsskjema om, klikk på lenken for mer informasjon.

Ellers så må mange studenter også belage seg på å måtte jobbe deltid ved siden av skolen for å klare seg økonomisk. Det kan være en kveld eller to i uken, og i helger og ferier for eksempel. Aktuelle jobber kan være butikk, bensinstasjon, kiosk, kino og så videre. Du kan lese mer om jobbsøking på NAVs ungdomssider.

Det er flott at du nå på nytt har tatt opp skolegangen, og vi håper virkelig ikke du dropper ut av skolen. Fullført videregående er inngangsbilletten til yrkeslivet og andre studier.

Du skriver at du ble utsatt for en voldtekt, noe som var veldig trist å høre. Vi har lagt ved en artikkel om voldtekt skrevet av en psykolog som kan være nyttig for deg å lese. Du kan også ta kontakt med din fastlege eller helsesøster på skolen hvis du trenger å snakke med noen.

Vi ønsker deg alt godt videre!

Vennlig hilsen,

Lånekassen  og NAV, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem får støtte fra Lånekassen?

Jente ligger i parken og studerer (colourbox.com)

Elever i videregående skole og studenter kan søke stipend og lån hos Lånekassen. 15. november er søknadsfrist for utdanningsstøtte i høstsemesteret, og 15. mars er søknadsfrist for vårsemesteret.

Les mer

Voldtekt - vanlige reaksjoner

Jente bak en glassrute (colourbox.com)

Dette er først og fremst skrevet for deg som har opplevd å bli voldtatt. Her kan du lese om vanlige reaksjoner på en slik hendelse. Du får også gode råd om hva som kan være til hjelp på kort og lang sikt.

Les mer

Slik finner du ledige jobber

Gutt søker etter jobb

På jakt etter jobb? Her er en oversikt over hvordan du kan gå frem for å finne ledige jobber.

Les mer

Hvordan skrive jobbsøknad?

Skrive på PC (colourbox.com)

Hvordan formulerer du en søknad? Hva er viktig å ha med? Ung.no gir deg tips til jobbsøknaden.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd