Hopp til hovedinnholdet

Jeg er lærling, og er bekymret for økonomien fremover.

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei. Som 17 årig gutt, har man levd lenge hjemme. Foreldrene mine har jobbet lenge, men faren fikk skade, vært borte fra jobb over lang tid, og mistet den. Med det har han fått støtte fra NAV, men går av med pensjon fra september (med mindre han får jobb på et eller annet vis). Fra neste uke er jeg ute i lærlingtid, der lærlinglønnen ikke er halvparten av vanlig lønn, helt i starten. Med det får jeg hjulpet litt økonomisk hjemme, men det blir likevel mindre i helheten. Samtalene går stadig om lureste måter å gjøre ting på. Og jeg må si jeg nesten er litt redd. Selv om jeg vet det ikke blir verdens undergang, vet jeg fortsatt ikke hvor "hardt" det vil påvirke oss. De neste 4 halvårene stiger inntekten min, sånn at jeg tror nok det "verste kommer nå", men at det vil løsne litt etter hvert. Mulig at etter lærlingtid har jeg flyttet ut, en mindre kostnad. Det er kanskje ikke like mørkt som jeg skal ha det til, men ber likevel om råd. Jeg kan ikke grue meg over fremtiden heller. Takk!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei.

Som lærling så er det lønna du får fra jobb, samt stipend/lån fra Lånekassen du må klare deg på. Har du sjekket med Lånekassen hvilke rettigheter du har der?

Så lenge du er under 18 år og ut lærlingtiden din så har dine foreldre plikt til å forsørge deg.

Vi forstår at det må være vanskelig å ikke vite hvordan fremtiden blir økonomisk. Vi kan anbefale deg å ta kontakt med NAV Gjeldsrådgivning. Der kan du få råd og veiledning om økonomi. Det er ikke slik at du må ha gjeld for å kunne kontakte dem for hjelp.  De hjelper også de som står i fare for å kunne få økonomiske problemer.

Vi ønsker deg alt godt videre!

Hilsen NAV i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Bekymrer meg over familiens økonomi. Hva kan jeg gjøre?

Bekymret gutt

Bekymrer du deg mye over familiens økonomi? Dette er ikke ditt ansvar, men du er ikke alene og det finnes hjelp der ute.

Les mer

Lærlingers rettigheter og plikter

lærling (colourbox.com)

Er du ferdig med Vg2 og skal bli lærling i bedrift? Da er det mange ting å huske på. Pass på at du gjør det som kreves av deg, og at du får de rettighetene du har krav på!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd