Hopp til hovedinnholdet

()

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er ei jente på 16 år som går i vg2. Familien sliter veldig økonomisk, og vi bor i kommunal bolig. Jeg har to brødre som jeg må dele rom med, noe som er veldig ukomfortabelt pga aldersforskjellene. Jeg tør ikke å ha med noen hjem, jeg må alltid finne på en unnskyldning fordi jeg er flau over. "Alle" i klassen har store hus osv, mens vi, en familie på 5 bor i en bitte liten leilighet på 70kvm. Jeg feirer heller ikke bursdager fordi vi rett og slett ikke har plass hjemme. Det hender også at jeg ikke har råd til klær og sko. Folk små ertter meg fordi jeg bare har to par sko... Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre mer, frustrasjonen min tar overhånd. Jeg får heller ikke støtte fra lånekassen, siden foreldrene mine tjener over grensen. Jeg gruer meg til skolen fordi jeg er redd for at noen skal spørre meg om å dra hjem til meg eller å finne på noe. Jeg holder snart ikke ut mer... (sorry for at jeg skrev rotete)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Så fint at du skrev og fortalte dette. Det er leit at det at familien din sliter økonomisk går ut over deg på denne måten. Det er ikke lett å måtte dele rom med to søsken når det er stor aldersforskjell. Og jeg skjønner at det er kjipt å føle på det å ha dårlig råd og liten plass hjemme og grue seg til forespørsler om å få bli med deg hjem. Du skriver at dere bor i kommunal bolig. Hvis ikke foreldrene dine har undersøkt om de har krav på økonomisk støtte fra NAV eller kommunen, så er jo kanskje det noe det går an å spørre dem om å gjøre. Men jeg skjønner hvis du synes det er vanskelig å ta det opp med dem. Det går også an å forhøre seg med en annen voksen du stoler på, som for eksempel helsesøster eller sosiallærer på skolen. Så kan kanskje de sjekke om det er mulig for familien din å få økonomisk hjelp.

Du har mer enn nok med å gå på skole og alt som hører med til å også måtte bekymre deg for økonomi. Dessverre er det mange som opplever økonomiske problemer i Norge, selv om det kanskje ikke virker sånn. Barn og ungdom skjuler gjerne ting de opplever som flaut, som du jo har erfart selv. Men du og familien din er ikke alene om å ha dårlig råd. Og husk at det ikke er ditt ansvar, selv om det er naturlig at du tenker mye på din families situasjon. Det er som sagt veldig fint at du fortalte om dette, for det er tungt å gå alene med bekymringer. Det er bare å ta kontakt igjen om du trenger det.

 

Hilsen

Kors på halsen i samarbeid med ung.no

På chat, mail & telefon (man-fre kl 14-22)
Korspahalsen.no - 800 333 21

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Bekymrer meg over familiens økonomi. Hva kan jeg gjøre?

Bekymret gutt

Bekymrer du deg mye over familiens økonomi? Dette er ikke ditt ansvar, men du er ikke alene og det finnes hjelp der ute.

Les mer


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd