Hopp til hovedinnholdet

Har det vanskelig med mamma hjemme

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei ung. Jeg har det ikke alltid så greit hjemme. Mamma bruker pengene sine på røyk, sjokolade og ting til seg selv. Jeg har alltid matpakke på skolen, men sjelden middag. Vi har kanskje middah maks to ganger i måneden. De i klassen spiser middag hver dag, og jeg er kjempe misunnelig. Jeg leter etter flasker i søple kasser for å kjøpe meg nudler. Mamma sover mye på dagen og er våken på natta. Da bråker hun mye, og ofte får jeg ikke sove på grunn av det. Jeg føler meg også veldig oversett av mamma. Hun sover ofte når jeg kommer hjem fra skolen, og hvis hun er våken kan det ta lang tid før hun enser meg. Og det er ofte muggent brød i skuffen. Sånn her spm jeg beskriver det har det vært i alle år som jeg kan huske. Ofte drømmer jeg at jeg roper om hjelp og et helikopter kommer å redder meg. Og ofte drømmer jeg også at tunneler raser over meg, eller at jeg sitter alene i en bil som går, og jeg ikke har noe kontroll. Jeg synes det er vanskelig å være meg i blant.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Det er lett å forstå at det er vanskelig å være deg, ut ifra det du skriver. Det du forteller gjør meg bekymra. Du beskriver en situasjon som er utrygg og vanskelig, det er ikke OK at du fortsetter å ha det slik! Alle barn har rett til å få nok mat. Det innebærer å spise middag hver dag - eller i det minste spise mat daglig som gir nok næring og energi til å være sunn og vokse normalt. Alle barn har også rett til å føle trygghet og ro og kjærlighet hjemme med familien sin, til å sove i fred om natten, til å få oppmerksomhet og støtte fra foreldre om dagen. Ut ifra det du skriver høres det ikke ut som det er slik for deg nå. Du må ta kontakt med noen som kan hjelpe deg!

Jeg er ganske sikker på at du har en helsesøster på skolen du går på. Ta deg en tur til henne! Hun har ofte kontortid der man bare kan droppe inn, flere ganger i uken. Du kan gjerne ta med deg en venn eller venninne dit om det føles tryggere. Helsesøster har taushetsplikt og du kan trygt fortelle henne det du har fortalt her. Og så kan dere snakke sammen i ro og fred, og helsesøster kan hjelpe deg med å finne ut hvordan du kan gå frem videre. Dette er et tema hun er kjent med. Helsesøster har god oversikt over alle hjelpetjenester i kommunen/bydelen og hun kan hjelpe deg å kontakte f.eks barnevernet, dersom dere finner ut at det er det riktige skrittet videre.

Hvis dere kontakter barnevernet trenger du ikke si noe til mamma om det med en gang. Kanskje blir du kalt inn til en samtale hos barnevernet for å fortelle mer om hvordan du har det hjemme. Eller kanskje kan de komme på skolen din og prate med deg der. Uansett kan du være sikker på at alle som jobber i barnevernet tenker på ditt beste! De tenker at den beste løsningen for barn er å være sammen med foreldrene sine og familien sin, dersom det er mulig. Så noe av hjelpen de kan gi er å hjelpe mamma til å bli bedre til å ta vare på deg.

Det viktige uansett, er at du forteller om hjemmesituasjonen din til noen andre voksne og at mamma får hjelp. Det er ikke ditt ansvar at mamma ikke klarer å gi deg den rette omsorgen nå. Jeg er sikker på at mammaen din er veldig glad i deg og at hun egentlig vil gi deg masse omsorg og kjærlighet. Men av årsaker ikke du kan kontrollere, klarer hun ikke å være en god mamma akkurat nå. Og det skal ikke gå ut over deg. Det er mamma som trenger hjelp.

Jeg ønsker deg alt godt - håper du tar mot til deg og snakker med noen, og at du får det bedre hjemme snart. Jeg ønsker deg lykke til - les gjerne de artiklene jeg har lagt ved her. 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Du har krav på omsorg

Hender som holder hverandre (colourbox.com)

Du har krav på omsorg. Det er i første rekke dine foreldre som har ansvaret for å gi denne omsorgen, men de kan ha behov for hjelp med dette ansvaret i korte eller lengre perioder.

Les mer

Bekymrer meg over familiens økonomi. Hva kan jeg gjøre?

Bekymret gutt

Bekymrer du deg mye over familiens økonomi? Dette er ikke ditt ansvar, men du er ikke alene og det finnes hjelp der ute.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd