Hopp til hovedinnholdet

Svigerinnen min påstår at hun har dårlig råd

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg har ikke dårlig råd, det er svigerinnen min som påstår hun har det. Hun er altså 20, sammen med broren min siden et halvt år, hun går i smarte klær, sko, studerer medisin og bor mitt i oslo, trener på studio, drar på ferie til syden og usa, har iphone osv, men hun er vakker, slank og smart, og den slags har faren min altid hatt et svakt punkt overfor, ikke at han er forelsket i sønnen hans' kjæreste, men han legger ikke skjul på at han er veldig fornøyd med henne, for eksempel, svigerinnen skrev et klagebrev til UD og klaget på studenters økonomi, og sa at hun hadde problemer med å få mat på bordet selvom hun jobbet og tok lån, og følte seg fattig, og det syntes faren min ikke var ansvarlig, og han skjemmer henne bort, kjøper ofte klær til henne, betaler skolebøker og mye mere, det værste er dog at broren min altid har kjeftet på arbeidsløse venner av familien for å snylte på systemet, men i kjærestens tilfelle, gjelder det vist ikke, selvom hun er ung og frisk, og ikke nødlidende.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Jeg forstår at du ikke bare syns det er lett med din brors kjæreste, slik hun oppfører seg.

Jeg lurer på - hvis du skulle si ifra til henne om det som plager deg med forholdet deres - hva ville du si? Hva er det hun gjør, eller hva er det pappa/broren din gjør som får dette til å bli vanskelig for deg? Når jeg leser beskrivelsene dine lurer jeg på om de vanskelige følelsene du har ovenfor din svigerinne handler om at hun får veldig mye oppmerksomhet på sin oppførsel, fra både broren din og faren din. Og kanskje syns du det er urettferdig, eller at det krasjer med hvordan du tenker ting bør være, og hva i livet du syns er viktig? Hvis ditt og hennes verdisyn er helt motsatt kan det bli vanskelig for dere å være sammen som svigerinner. Jeg lurer også på om du føler at din fars oppmerksomhet til henne går på bekostning av hans oppmerksomhet til deg?

I så fall er det ikke rart du reagerer. Hvis man blir oversett på bekostning av en som lager masse drama rundt seg selv og som oppfører seg på en måte veldig ulikt en selv, kan det føles sårt. 

Jeg tenker at det kunne være lurt at du fikk sagt ifra til pappa og/eller broren din om det du går og tenker på. Du trenger ikke klage eller kritisere svigerinnen din selv om du sier ifra. Du kan si noe om hva som blir sårt for deg og hva du savner. Du kan si at du ikke er like opptatt av de tingene din svigerinne er opptatt av og at du noen ganger føler deg litt oversett fordi hun tar mye plass. Si hva du ønsker istedenfor, hvordan du egentlig vil ha det. Det krever nok at du tenker deg godt om på forhånd. Men det kan være verdt det. Det er ikke sikkert pappa og broren din forstår at du syns forholdet til din svigerinne er vanskelig. Hvis de får vite det kan de gjøre noe med det. 

I tillegg anbefaler jeg deg å forsøke å finne ut hva som kan hjelpe deg og din svigerinne til å få et bedre forhold. Selv om dere tydeligvis er veldig ulike og har ulike verdier kan det hende man har andre ting til felles? Kommer du på noe dere har glede av begge to, som dere kan gjøre sammen? Temaer som opptar dere? Ting dere kan snakke om som ikke handler om penger og luksus? Kanskje vil det være nok for å fortsette å ha en passe god relasjon. Man trenger heller ikke bli bestevenner med svigerinnen sin. Og det må ikke være slik at forskjeller er dårlig. Det er ofte lurere å være nysgjerrig og spørrende til folk som tenker veldig forskjellig fra en selv. Ikke for å bli som dem men for å lære mer om hvordan man tenker ulikt. Og hvis du inntar denne holdningen er du forhåpentligvis en inspirasjon til din svigerinne, slik at hun også ser at det går an å være på andre måter enn den hun selv er. 

Jeg håper dette ga noen svar til det du lurte på. Jeg ønsker deg ellers en riktig god jul!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva skal vi snakke om?

Usikker jente (colourbox.com)

Er du redd for pinlig stillhet? Gruer du deg til daten fordi du ikke vet hva du skal snakke om? Ung.no gir deg tips til hva du kan snakke om med en du liker!

Av Hege, ungdomsjournalist ung.no

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd