Hopp til hovedinnholdet

Vi søsken krangler mye, og hele familie er sliten og lei.

Jente 15 år
 

Spørsmål

jeg har problemer hjemme. jeg og mine brødre krangler mye og mamma og pppa blir sliten og leiseg av det. mamma vurderer å flytte ut for hun tror hun er problemet i hele saken. hun tror det fordi jeg og brødrene mine går til hun og sladrer på hverandre (hele tiden) fordi pappa ikke gjør noe hvis vi sier ifra. i fjor var vi med barneværnet med mamma men da ble hun bare mer og mer lei seg. det var etter det hun begynte å snakke om å flytte. problemet er at da må vi flytte fordi mamma ikke jobber og da må vi flytte fra gården vår fordi han ikke kan gjøre alt alene. mange ganger har alle i min familie fått meg til å tenke at jeg er problemet. og det stemmer ganske bra. så jeg har lyst til å flytte til en leilighet eller hybel for å se om det blir bedre. men det som er problemet med det er at siden jeg krangler synnes de at jeg er for umoden for det. men både jeg og foreldrenene mine har ikke råd til det. men det er bedre jobbtilbuder og nærmere skolen hvis jeg flytter. kan dere hjelpe meg??

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du tar kontakt med oss når det er ting som er vrient :-) Dette skjønner jeg er vondt og vanskelig.


Du skriver at du har problemer hjemme. Du og brødrene dine krangler og foreldrene deres blir slitne og lei seg av det. Du tenker også at det er du som er problemet, og har lyst til å flytte i leilighet eller hybel. Mora deres tenker også på å flytte.


Det er klart den som flytter ut slipper unna krangling, for bor en alene er det jo ingen å krangle med. Dere er nå likevel familie, og kanskje bedre tjent med å løse problemene, enn å flykte fra dem.


Skal dere sammen endre på noe, kan det være hensiktsmessig å snakke sammen på en god måte. Det kan et familievernkontor hjelpe dere med. Du kan selv ta kontakt med familievernkontoret, snakke med en terapeut og sammen kan dere bli enige om å invitere foreldrene dine til en time. Terapeuten vil hjelpe dere med å finne ut av hvorfor ting er slik de er, og hva dere kan gjøre for at det skal bli bedre. Ofte handler det om kommunikasjon, og at man har kjørt seg litt fast. Mange ganger skal det ikke så mye til for å løse problemene. Familievernkontorene er et gratis tilbud.

Link som hjelper deg med å finne det nærmeste familievernkontoret.
www.bufdir.no/Familie/Finn_familievernkontor/

I tillegg kan du alltid snakke med helsesøster på skolen, eller på helsestasjonen. Sammen kan dere finne ut om det er andre ting som kan være nyttig i akkurat din situasjon.

Jeg legger ved linker til et par artikler som kan være interessante for deg.

Håper at dette var til hjelp. Lykke til :-)
Med vennlig hilsen Familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Krangling, strenge grenser og bråk hjemme?

Sinna gutt (colourbox.com)

Kan du sove over hos kjæresten? Hvor lenge kan du være oppe? Her finner du spørsmål og svar på vanlige konflikter du kan møte på når du bor hjemme.

Les mer

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

Søskenkrangel

Krangler (colourbox.com)

Har du opplevd å krangle med søster eller bror? Får du kjeft fordi du "alltid" starter en krangel med søsken? Eller er det kanskje du som er den irriterende lillesøsteren eller lillebroren?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd