Hopp til hovedinnholdet

Hvordan få bedre råd?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg bor hos faren min, og har bodd her i noen måner (bodde hos mamma før det). Faren min er sykemeldt og er da naver. Han har ekstremt dårlig råd, han har liksom bare penger nok til husleia og andre regninger, vi har verken råd til nett eller dra på resturant..:( har du noe råd eller noe til hvordan vi kan få mere penger?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg skjønner at det er vanskelig å ha dårlig råd. Det er to måter å få mer penger:
1. Øke inntektene

2. Redusere utgiftene

Siden faren din er syk og ikke kan jobbe, er han avhengig av å klare seg med sykepengene, som er mye lavere enn om han hadde hatt arbeidsinntekt. Men kanskje du kan finne en jobb ved siden av skolen, slik at du kan ha råd til å kjøpe ting du ønsker deg? Kanskje du kan sette opp lapper i nabolaget der du tilbyr å ta jobber som barnevakt, rengjøring eller andre ting? Det kan også være mulig å få butikkjobber eller gå med avisen. En liten jobb og litt ekstra penger vil gjøre stor forskjell. Du kan også søke stipend fra Lånekassen basert på at foreldrene dine har lav inntekt.

Det kan også være lurt å se på hva dere bruker penger på. Kan du og faren din bli enige om å sette opp en oversikt over alt dere bruker penger på i løpet av en periode? Er det noen utgifter dere kan unngå? Er det mulig å kjøpe mat på tilbud og i billigbutikker og å lage mat fra grunnen i stedet for å kjøpe ferdigmat? Det er også mulig å kjøpe mye brukt, bl.a. ved å sjekke på Finn.no, hvis det er ting dere trenger.

Lykke til!

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Under 18 og på jakt etter jobb?

Beiser en benk (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å finne en jobb om du er under 18 år, men det er ikke umulig. Her er våre fem jobbtips til deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd