Hopp til hovedinnholdet

Vet ikke om jeg kan få jobb og betale tilbake studielånet!

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg går på 1. året på sykepleie, men jeg er ikke motivert for å fortsette, alle kan alt bedre enn meg og jeg får panikk av stresset. Før så gikk jeg to år på lektorutdanningen og jeg vurderer å begynne på det igjen til høsten, men jeg kan ikke tenke meg å jobbe som lærer, men vet ikke hvordan jeg skal komme meg inn i arbeidslivet, har alltid bare studert, studert og studert. Foreldrene mine ligger under fattigdomsgrensa, men likevel sa de alltid til meg at de ikke vil at jeg skal få meg en sommerjobb, fordi "de betaler alt jeg trenger". Jeg klarer aldri å få meg en jobb, har ingen kontakter og ingen jobberfaring, så jeg er redd for at jeg ikke kan tilbakebetale lånet etter utdanningen min, fordi jeg vet ikke om jeg klarer å få en jobb.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt! 

Vi skjønner godt at du er bekymret, og på en måte er det fint at du tenker på den økonomiske fremtiden din, og at du ikke vil ha for mye lån.

Samtidig er det viktig å ha litt håp og tro også! Arbeidslivet er ikke så lett, og det er ikke alltid så lett å finne ut hva man passer til - men dette pleier å komme underveis! Du er fortsatt ung, og har mange ulike måter og muligheter til å finne din vei i arbeidslivet.

Vi kjenner deg jo ikke, så vi kan ikke gi deg så konkrete råd på hva du bør studere eller ikke. Men vi tenker at det høres veldig ut som at du burde ta en prat med rådgiver eller studiekonsulent ved lærestedet ditt, hvis det fins! Kanskje høgskolen din har et karrieresenter? De pleier å være veldig flinke, og du burde sterkt å vurdere å gå dit! 

Det fins også gratis karrieresentre rundt omkring i landet. Og i Oslo, hvor de ikke har gratis karrieresenter, kan du få gratis hjelp av flinke UngInfo

Vi tenker at det kan være lurt å diskutere studiefremtiden din med noen, og det da kan komme mange viktige tanker. 

Vi vet og tror på at arbeidslivet virker fremmed og vanskelig. Og selv om det ikke er lett, så skal du slett ikke gi opp å få en givende jobb allerede nå! Det er mange forskjellige yrker, og mange forskjellige veier dit. Selv om det er lurt å ikke ha alt for høyt studielån, er det fremdeles et "snilt" lån, hvor du kan be om utsettelser, og hvor det ikke er de høyeste rentene. Det er lurt å tenke på lånet ditt, men vi syns også du skal ha litt tro på deg selv og din evne til å finne en jobb, og på sikt også betale tilbake studielånet! 

Ikke gi opp :) Og finn en rådgiver eller karriereveileder å snakke med om dine videre planer, det er et godt tips. 

Lykke til - og spør oss gjerne igjen! :)

 

Hilsen René,
Utdannings- og jobbrådgiver

I samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vil du bli lærer?

Lære foran en klasse (colourbox.com)

Det vil alltid være behov for engasjerte og gode lærere. Lærere kan jobbe i både barneskolen, ungdomsskolen, videregående skole, voksenopplæringen, samt andre steder i samfunnet der det undervises eller drives opplæring.

Les mer

Hva skjer med studielånet hvis du slutter på studiet?

Stipend fra Lånekassa (colourbox/Lånekassen)

Å la være å melde ifra om endringer eller å gi feil opplysninger kan føre til at du får for mye i lån og stipend, og Lånekassen vil kreve pengene tilbake. De kan også nekte deg støtte til mer utdanning.

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer

Slik takler du stress

Jente sitter ved pulten og er sliten (www.colourbox.com)

Det kan være veldig belastende for kroppen å være stresset over tid, og derfor er lurt å lære seg teknikker for å mestre stresset.

Les mer

Hvordan velger du riktig utdanning?

Skilt med forskjellige yrker

Når man skal velge utdanning har man ofte mange tanker. Her er rådene om hva du bør tenke på FØR du velger utdanning.

Les mer

Les mer om yrker og utdanning som kan passe deg

Gutt søker på laptopen sin (colourbox.com)

Har du funnet drømmeyrket, men lurer på hvilken utdanning du trenger? På utdanning.no finner du alt du trenger av informasjon om utdanninger og yrker.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd