Hopp til hovedinnholdet

Er de lurt eller ikke å ta opp et forbrukslån på ca 15 000?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er ei jente på snart 20 år, jeg skulle egt til luftforsvaret men har ikke lyst i det hele tatt, istedenfor så har jeg tenkt å dra til Rhodos for å jobbe i sommeren, men jeg trenger penger for å betale for å bo der i 4 måneder+flybillett+noe lommepenger. Jeg har ikke jobb og har ikke tid til å tjene det beløpet jeg trenger før jeg drar. Jeg tjener penger ved å jobbe der. Etter Rhodos så skal jeg til Oslo for å studere. Uansett, spørsmålet er da om det er lurt eller ikke å ta opp forbrukslån på ca 15 000. Jeg vet at et foebeukslån er dyrere enn andre lån pga høye renter, men jeg spør mer om råd. Er det sånn at man betaler tilbake fast hver måned det du har lånt inkludert renten av det du har lånt, eller kan du velge og for eksempel betale tilbake større andel av det du har lånt på en gang? Og hvis det går, hvordan blir det med renta?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er mye lurere å spare opp kr 15 000 enn å låne det som forbrukslån. I tillegg til å betale tilbake beløpet du har lånt, må du betale høye renter på det du skylder til enhver tid, og du må vanligvis betale gebyrer hver måned på 100-120 kroner. Du må starte med tilbakebetalingen måneden etter at du har tatt opp lånet. Dersom du ikke har jobb eller klarer å få deg en jobb med en gang du kommer til Rhodos, kan du få problemer med å betale de månedlige utgiftene på lånet. Dersom du ikke betaler sendes lånet til inkasso og du må betale ytterligere gebyrer og omkostninger.

Det er to grunner til at det kan være dumt å ta opp et forbrukslån:

1. Det er dyrt - du må betale renter og omkostninger som du kunne ha brukt på andre ting, dersom du hadde spart opp beløpet først.

2. Dersom du ikke har inntekt slik at du klarer å betale de månedlige utgiftene, blir lånet sendt til inkasso. Du risikerer å få betalingsanmerkning og få problemer med å skaffe deg for eksempel et mobilabonnement. I tillegg til omkostninger og gebyrer vil renter påløpe hver eneste dag inntil du har tilbakebetalt hele lånet.

Vanligvis kan du velge å betale inn mer enn avtalt en måned dersom du har mulighet for det. Du betaler renter av det du skylder til enhver tid.

Dersom du ikke har fått deg en jobb på Rhodos før du drar fra Norge, vil jeg sterkt fraråde at du tar opp et forbrukslån, fordi du ikke vet hva du kommer til å tjene. Dersom du har fått deg en jobb og vet hva du vil tjene og hvilke boutgifter du kommer til å ha, bør du vurdere om du vil klare å betale på lånet hver måned i tillegg til boutgifter og det du vil trenge å leve av.

Generelt er det dyrere å leve i utlandet enn mange tror. I tillegg er det veldig vanskelig for en utlending å få jobb. Du bør derfor være helt sikker på at du har en jobb å starte med før du flytter. Hvis ikke kan friåret ditt bli en veldig dyr fornøyelse, som kan komme til å ødelegge mye for det du ønsker å gjøre senere.

Lykke til!

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd