Hopp til hovedinnholdet

Klarer ikke å stole på andre mennesker. Er det noe galt med meg?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

hei mye har skjedd med livet mitt og jeg prøver å legge alt back meg men det er vanskelig og det på virker hverdagen min. jeg har dårlig sosial sirkel på grunn av at det skremmer meg at noen kan våkne en dag og bestemte seg for å gjøre livet mitt til et levende helvete, og det tenker jeg på hver gang jeg møter noen ny. jeg vet ikke men det er noe med meg som for folk til å ha lyst til å se meg feile eller vil se meg ned. når noen gjør noe eller sier noe dårlig om meg jeg blir trist og prøver å dekke det med å være mer aggressiv eller viser dem at jeg kan gå lenge enn de er vant til. jeg er veldig snill og vennlig med folk jeg lar inn. de får vite hvor grei jeg er og ser at jeg er intelligent men alle stifter på meg eventuelt og prøver å utnytte meg eller de vil konkurrere og sier noe vondt om fortiden min som barn. sånne ting skjer hele tiden og masse mer så jeg lurer på om det er noe galt med meg? bør jeg gå til terapi og fikse dette? hvordan får jeg takk i terapi? hva bør jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver inn til ung.no.

Du skriver at mye vondt har skjedd i livet ditt og at du prøver å legge det bak deg, men at det er vanskelig. Du sliter også på det sosiale plan. Hvis jeg forstår deg rett er det fordi du er redd for at de du møter skal gjøre livet ditt vanskelig.

Det høres ut som dine tidligere vonde opplevelser har gjort at du ikke klarer å stole på andre mennesker og at du derfor vegrer deg til å bli kjent med nye mennekser. Din skepsis gjør at andre kanskje ikke ser deg slik du er. Egentlig er du en snill gutt, men andre kan se din agressive side.

Jeg tenker at det er flott at du har tenkt at du trenger hjelp med dette. Det er viktig at du får bearbeidet det som her skjedd med deg tidligere og som gjør at du reagerer slik du gjør. Det kan hjelpe deg til å se verden på en anna måte. Hvis man fokuserer på det som er nagativt og tenker at andre vil såre deg, er det lettere å få øye på det, enn om man tenker at mennesker ønsker en vel. Hvis du møter folk med skepsis, er det lett at de også bli skeptisk. Hvis du derimot møter mennekser med tillit og vennlighet får man som regel tillit og vennlighet tilbake. 

Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med din fastlege. Fortell hva du sliter med og hva du har opplevd tidligere i ditt liv. Be om å bli henvist til noen du kan få snakke med og som kan hjelpe deg å få bearbeide det som har vært vondt og vanskelig. 

Til slutt vil jeg si at det ikke er noe galt med deg. Hvis man har opplevd mange tillitsbrudd eller vanskelige situasjoner tidligere i livet er det naturlig at man er skeptisk. Dette er noe du kan få hjelp for slik at du får det bedre og tør å stole på nye bekjentskaper.

Lykke til!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd