Hopp til hovedinnholdet

Jeg får dårlig samvittighet når mamma gir meg penger.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Familien min har uke så veldig fis råd. Jeg vil ikke akkurat si at vi erfattige, men vi har ikke så mye penger. Dette er noe jeg går rundt å tenker på nesten hele tiden. Jeg blir litt lei meg når jeg skal noe med venner å jeg får penger av mamma. Mamma er ikke sånn veldig glad for at jeg gjør sånt så veldig mye, men hun gir meg fortsatt penger. Jeg får alltid dårlig samvittighet når drar på sånne ting. Jeg prøver å ikke gjøre det så mye, men vennene mine maser og jeg vil ikke si at vi ikke har råd. Jeg føler også at mamma og stefaren min ikke prioriterer pengene våres godt nok. Mamma kjøper ofte godteri og brus og sjokolademelk nesten HVER DAG! Jeg prøver å si at vi heller kan bruke pengene på noe annet men da sier hun bare det går fint. Hva skal jeg gjøre? Er noen måte jeg kan spare penger ril familien eller gjøre sånn at vi kan spare litt mer?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Det er leit at du går rund og bærer på så mye dårlig samvittighet. De fleste familier har gjennomsnittlig grei råd. De fleste må tenke seg om hva de bruker pengene til. Mange voksne klager nok en del over økonomien sin, uten å tenke at det kan bekymre barna. Det kan ofte høres ut som at situasjonen er værre enn det er.

Det er moren og stefaren din som har det økonomiske hjemme. Det er lite du kan gjøre annet enn å tilby henne å være økonomiske. Kanskje dere kan lage en plan sammen? Snakk med henne om det. Det hjelper ofte å snakke sammen om det som er vanskelig.

Dersom moren din gir deg penger, så tenker hun at dere har råd til det. Gir hun deg penger trenger du ikke ha dårlig samvittighet for det. Dersom du vil gjøre situasjonen bedre kan du kanskje tilby deg å hjelpe henne mer for pengene. Det kjennes kanskje bedre ut nå du har tjent pengene på en måte.

Synes dere det er vanskelig å snakke sammen kan dere ta kontakt med familievernkontoret der dere bor. De er eksperter på å hjelpe familier snakke sammen. 

Legger ved noen artikler som kanskje kan hjelpe deg.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem har rett på økonomisk hjelp?

Tom lommebok

Økonomisk stønad skal gis til alle som trenger hjelp for å overvinne eller tilpasse seg en vanskelig livssituasjon.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd