Hopp til hovedinnholdet

Har tvangs tanker ganske ofte. Kan du hjelp meg?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg er akkurat blitt 13 og har tvangs tanker ganske ofte, det går ut på at jeg får et bilde eller en tanke på at noen i familien dør eller blir skadet og har en tvangshandling at jeg må banke i bordet. Det høres sikkert litt rart ut men hvis ikke føler jeg at det kommer til å skje noe fælt med noen. Jeg har lest meg opp og de sier at jeg må prøve å slutte å gjøre det men jeg føler at hvis jeg ikke gjør det skjer det noe fælt. Kan du hjelp meg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år.
Takk for at du skrev til ung.no
Hvis man strever med tvangstanker og tvangshandlinger, er det så bra at det finnes hjelp for dette! Du kan snakke med de hjemme om dette. Hvis det er vanskelig å forklare, kan du vise de utskrift/skjermbilde av det du har skrevet og svaret her.
Hvis det er vanskelig å snakke med de kan du snakke med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom. Benytt samme metode med skjermbilde/utskrift. 
Mens du venter på hjelp kan du prøve å tenke gjennom dette med å banke i bordet når disse tankene eller bildene kommer over deg. Vil det egentlig hjelpe om du banker i bordet? Kan man stoppe en skade eller ulykke gjennom et par bank i et bord? 
Det er også veldig viktig at du forstår at du ikke er ansvarlig for andres liv og helse. Det er de foresatte/foreldrene dine som er ansvarlig for deg, ikke omvendt.
Neste gang du får en slik tanke eller bilde i hodet, kan du prøve å snakke til deg selv, forklare deg selv det som står ovenfor her. Da kan det være at du klarer å la være å banke i bordet.  
Snakk med de hjemme og helsepersonell så snart du kan.


Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ung.no - oppslagsverket for deg som er ung

Skjermdump ung.no juni 2018

Ung.no er det offentliges informasjonskanal for ungdom. Her får du svar på det du lurer på. Nettstedet er drevet av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir).

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd