Hopp til hovedinnholdet

Jeg er en gutt som aldri har vært i syden eller utenfor Skandinavia

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en gutt som aldri har vært i syden eller utenfor Skandinavia. Hver gang jeg åpner Snapchat eller sosiale medier er det noen som legger ut ferie bilder og skriver foreksempel 2 dager til USA tur. Jeg har selv ikke råd til noe sånt så hvert år reiser vi til Sverige eller Finland og deg er det så jeg håper på at jeg en gang kan dra på syden og slippe å føle det presset å vere den eneste i klassen som ikke har vært i syden jeg kan ikke vere med i samtaler en gang om det di har opplevd så jeg må lyve og si at jeg har vært over alt hjelp meg ung.no

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss i Ung.no.

Det vil nok være mange, både barn og ungdommer som vil kjenne seg igjen i det du skriver.

Vi mennesker er opptatt av å sammenligne oss med andre og vi vil gjerne passe inn og være lik og gjøre like ting, som de andre i gjengen. Dette behovet er helt naturlig og kanskje ekstra viktig i ungdomsåra.

Det er ikke gøy for foreldre å ha dårlig råd, og det kan være slitsomt for barna. Det er dessverre sånn at dette er noe man snakker lite om også. Nettopp fordi dette er noe man snakker lite om, så er det vanskelig å vite at andre har det sånn. Og så føler man seg som den eneste i verden i en sånn situasjon. Jeg er helt sikker på at det er andre i gjengen din som også sliter med å holde "tritt" med alle historier og fortellinger om flotte ferier, og kanskje gjør som deg "lyver" for å være endel av gjengen.

Det er svært mange andre ungdommer som skriver inn til oss om at familien deres har dårlig råd og at de dermed ikke kan gjøre ting slik vennene deres kan. 

Har du snakket med foreldrene dine om ferier? Kanskje de ønsker å reise i Norge og Skandinavia, samt synes at det er en type ferie som passer de?

Det er også blitt mer og mer populært å feriere i Norge. Det å gå i fjellet, bo i telt, sove i hengekøye, fiske og være i naturen er en stor trend, og noe du virkelig kan snakke til de andre om. Dette er ferie som en ikke kan kjøpe seg til, men bevege seg og være aktiv for å oppleve. Det å leve mer enkelt er blitt en trend.

Jeg er sikker på at når du begynner å tjene dine egne penger, så kan du planlegge og reise akkurat hvor du vil. Lag deg ei liste over land og steder du ønsker å besøke. Det kan være en morsom aktivitet, og så kan du "google" og lære mer om disse stedene.

Når dine venner snakker om ferie, synes jeg du skal være helt ærlig å si hvor du har vært på ferie.

Det er ikke noe å være flau over at dere ikke har vært i syden eller i andre land. Din familie har sine tradisjoner og ønske om å ferie akkurat slik dere gjør! Forsøk og fokuser på de kjekke og positive tingene dere har gjort sammen. Forsøk og vær stolt over måten du og din familie er sammen på, og det er jo ikke slik at en ferie er bedre selv om du reiser til andre land.

En må være den første til å våge å si noe om dette til de andre, og fortelle at din familie fokuserer på helt andre ting når det gjelder ferie. Vær stolt over dette, og ikke fokuser på at dere har dårlig råd. Det er mye som ikke koster penger, og kan oppleves helt gratis.

Ønsker deg masse lykke til videre.

Vennlig hilsen Helsesøster ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tips til billig eller gratis ferie

Jente på telttur (colourbox.com)

Det er mange som ikke har råd til å reise bort eller gjøre andre aktiviteter i ferien. Likevel finnes det masse gøy dere kan gjøre som ikke koster all verdens. Se tipsene her.

Les mer

10 tips for en mer miljøvennlig ferie

Tog i blomsterlandskap (colourbox.com)

Visste du at måten du ferierer på påvirker klimaet? Her er tipsene for en grønnere og mer miljøvennlig ferie!

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd