Hopp til hovedinnholdet

Mor bryter ofte sammen. Hva skal jeg gjøre?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Mamma og pappa har kranglet gjennom hele oppveksten min, og mamma sier til meg at de ville skilt seg hvis de hadde hatt råd og mulighet. Vi sliter med økonomi, og å selge huset og mamma sliter med psyken og gråter mye og er bare i dårlig humør. Når jeg konfronterer henne om det svarer hun at hun er et forferdelig menneske og burde flytte ut. Har rådet dem til å gå til psykolog eller parterapi men de vil ikke. Søsteren min sier at mamam er syk... hun er mye blid og, men bryter ofte sammen. Hva skal jeg gjøre?

Besvart 05.10.2018 11:07
 

Svar
Hei jente 17 år!

Takk for at du skriver til ung.no! Situasjonen du beskriver hjemme høres slitsomt ut. Voksne som strever med psykisk helse og med parforholdet påvirker alltid barna på en eller annen måte. Så jeg kan godt forstå at du spør: Hva skal jeg gjøre?

Du har jo foreslått psykolog og parterapi. Hva med familieterapi? Du kan si at de må bli med til samtaler for din skyld. Er det en god ide? På familiesenter i kommunen der du bor kan dere får samtaler. Kanskje dere kan lage noen avtaler eller få hjelp til å snakke sammen, så hverdagene blir litt bedre. Helsesøster på skolen eller fastlegen din kan sette dere i forbindelse med familiesenter.

Du kan ikke ta ansvar for hvordan foreldrene dine lever sine liv. Og du skal vite at det ikke er din skyld at det blir problemer. Jeg tenker på deg som 17-åring. Du er ungdom som skal ut i verden og finne ut av hvem du vil være, sammen med venner og i skole og fritidsaktiviteter. Du fortjener å slippe fri fra krangling og bekymring. Du er ikke alene om å oppleve belastninger i familien. Les om det i den første artikkelen under her. Der finnes også noen tips og råd. Jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen familieterapeuten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med andre om psykisk syke foreldre

Taster på mobilen (colourbox.com)

Du er ikke alene om å ha psykisk syke foreldre.

Les mer

Foreldre med psykiske problemer?

Dame som er lei seg (colourbox.com)

Når moren eller faren din er psykisk syk gjør det noe med hele familien, også deg som er ungdom. Å ha mange spørsmål, føle skam eller kjenne seg alene er vanlige reaksjoner.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd