Hopp til hovedinnholdet

Ulikheter i samfunnet

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har et spørsmål. I det siste har jeg blitt mer oppmerksom på ulikheter i samfunnet via mine venner og på skolen. Jeg ser mer og mer det vi ikke har i hjemmet, som man kanskje burde ha i norske hjem. Jeg bor i en blokkleilighet med min mor, og vi har ikke ting som f. eks oppvaskmaskin, vaskemaskin, skap eller ordentlige senger osv. Både mamma og jeg sover på madrasser og jeg tror hun vurderer å adoptere meg bort for å få penger til røyk. Bør jeg rømme hjemmefra? hilsen g15

Besvart 30.10.2018 08:22
 

Svar
Hei!

Flott at du tar kontakt med oss i ung.no.

Du forteller at du i det siste har lagt mer merke til ulikheter i samfunnet og at du opplever at dere har det annerledes hjemme enn andre barn som du sammenligner deg med. Det kan oppleves som vanskelig og tøft når man oppdager store forskjeller i måten vi lever på. Særlig i ungdomsårene kan det være sårt å kjenne på dette fordi det viktigste for oss er at vi blir akseptert og godtatt slik som vi er.

Det er dessverre slik at det er forskjeller i levestandard selv om vi i Norge har et velferdssystem som forsøker å gjøre forskjellene mindre. Det betyr at det alltid vil være noen som har mer og mindre. Har du snakket med din mor om hvordan du opplever dette? Det kan være lurt å ta en prat med henne. Hun kan nok kjenne igjen det du snakker om. Kanskje dere kan snakke med noen om å forbedre den økonomiske situasjonen? Da må i såfall din mor ta kontakt med NAV for å undersøke dette nærmere. Du sier at du tror at din mor vurderer å adpotere deg bort for å få penger til røyk. Det er leit at du har slike tanker men det er ikke slik adopsjon fungerer. Det er ikke lov å adoptere bort egne barn pga. penger til røyk. Fortell gjerne din mor at du får slike tanker slik at hun kan betrygge deg om at dette ikke vil skje selv om dere har dårlig råd. Dersom det ikke hjelper å snakke med din mor ta gjerne kontakt med helsesøster på skolen eller helsestasjon, hun er vant til å snakke med barn om slike tema.

 

Håper at dette var til hjelp for deg.

Jeg legger ved noen linker du kan se nærmere på som handler om dette temaet.

www.ung.no/okonomi/3763_N%C3%A5r_foreldrene_har_d%C3%A5rlig_r%C3%A5d.html

www.ung.no/fattig/2339_Fattigdom_i_Norge.html

www.ung.no/problhjemme/1807_Snakk_med_foreldrene_dine_om_vanskelige_ting.html

 

 Lykke til!

 

Hilsen psykolog i Familievernet

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Få det bedre hjemme med familieråd

Film om familieråd (bufdir.no)

Har noen foreslått familieråd for at du skal få det bedre hjemme, eller er du bare nysgjerrig på hva det er? I familieråd samarbeider barn, familie, nettverk og fagfolk om å finne de beste løsningene for barn og ungdom.

Les mer og se en film om hva som skjer i et familieråd.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd