Hopp til hovedinnholdet

Fungerer ikke i en jobb eller skole. Er livredd for å ende opp på gata.

Annet 17 år
 

Spørsmål

17 år, sliter psykisk og fungerer ikke i en jobb eller skolesammenheng. Har skolens rekord i fravær. Blir fort lei av ting og klarer aldri å fullføre et prosjekt før jeg hopper til neste prosjekt. Jeg blir snart 18 og da forsvinner barnetrygden. Så hvordan kan jeg skaffe meg penger ? Er livredd for å ende opp i gata. Hjelp!

Besvart 19.11.2018 11:34
 

Svar
Hei 17 år!

Takk for at du sender spørsmål til oss i ung.no når du har det vanskelig vi vil gjerne hjelpe!

Først vil jeg si at det er trist å høre at du har det vanskelig. Noen ganger er det vanskelig og alt føles helt håpløst. Men tro meg- det finnes god hjelp å få der ute både for psykiske plager og økonomi. 

Det første jeg lurer på er om du har en voksen å snakke med? Kan du snakke med foreldre eller noen andre du har tillit til? Det er viktig at du får hjelp til både det du strever med psykisk og økonomisk.

 Du sier ikke noe om hva du strever med, men psykiske plager går utover konsentrasjon oppmerksomhet, energi og hukommelse. Den gode nyheten er at det finnes mye god hjelp å få. Du kan ta kontakt med fastlege, helsesøster på skolen eller helsestasjon for ungdom. Har du noen gang hatt vært utredet eller fått helsehjelp for psykiske plager? Kanskje har du behov for ekstra tilrettelegging eller oppfølging i en periode. Skolen har plikt til å hjelpe deg tilrettelegge. Du kan også få tilrettelegging i arbeid. 

Så lenge du er under 18 år, så er det dine foreldre/foresatte som har plikt til å sørge for at du har det du trenger til mat, klær, bolig og så videre. 

Det er mulig at du har rettigheter hos NAV når du fyller 18 år, men vi må snakke mer med deg for å vite hva du kan ha rett til. Hvis du er så syk at du ikke kan være i jobb eller skole, så kan du ha rett til arbeidsavklaringspenger.  Anbefaler at du tar kontakt med NAV på 55 55 33 33, så kan vi sammen finne ut av dette. 

Her er det mange som kan hjelpe deg og du har rett på et koordinert tilbud. Så du trenger ikke være redd for å ende på gata. 

Ønsker deg alt godt fremover og stå på! Det blir bedre!

Hilsen psykolog og NAV, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Individuell plan

Jente tenker (colourbox.com)

Har du behov for langvarige og koordinerte tjenester fra flere instanser, kan du ha rett til en individuell plan. Du kan selv be om dette, men både kommunen og helseforetaket har plikt til å ta initiativ til å lage en individuell plan. Hvis du vil skal du få mulighet til å delta aktivt i utarbeidelsen av planen.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd