Hopp til hovedinnholdet

Jeg har hatt flere saker med barnevernet i mitt liv, men får ikke noe hjelp

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei! Faren min er naver, og har ikke så godt råd. Han får barnepensjon fra meg, hva er barnepensjon? Og han vil ikke betale ting som mobilabonnoment eller klær til meg. Han bruker minst mulig penger på meg og gir meg nødvendige ting som overmadrass til bursdagen, noe jeg har trengt lenge fordi jeg fikk vondt i ribbeina fordi madrassen min er ødelagt. Han deltar ikke i mitt skoleliv i det hele tatt, og har ikke mobil og bruker ikke mailen sin så skolen kan ikke ta kontakt med han på andre måten en mail i posten. Jeg har hatt flere saker med barnevernet i mitt liv som startet med at jeg ikke gjorde lekser, ikke hadde mat med på skolen, og nylig bekymringsmelding i fjor der de opprettet en sak som startet veldig ukormfortable samtaler som endte opp med at ingenting ble gjort, så jeg vil ikke kontakte barnevernet igjen. Hva skal jeg gjøre? Skal jeg gjøre noe i det hele tatt?

Besvart 04.12.2018 20:44
 

Svar
Hei!

Så fint at du skriver til ung.no!

Det kan ikke har vært enkelt å være deg, når du har opplevd å ha en far som ikke har klart å stille opp for deg og ta ordentlig foreldreansvar i oppveksten din. Å bli fulgt opp med skole og lekser og hjelp til gode og sunne kostvaner er noe alle barn har krav på i vårt land.

Barnepensjon gis til barn som har mistet en eller begge foreldrene. Pensjonen skal sikre barnet inntekt til livsopphold, som klær, mat, deltagelse i aktiviteter og andre ting som alle andre barn får i oppveksten.

Da din far har søkt om barnepensjon for deg, tar jeg det som et bevis på at din mor er død og at han har vært aleneforsørger for deg

Slik du beskriver barneårene dine, kan det virke som din far ikke har sørget tilstrekkelig for at du har fått det du har krav på som barn.

At du opplever at barnevernet heller ikke har klart å gi deg den hjelpen du har hatt behov for, er veldig leit og absolutt ikke bra. Dette til tross for at et har vært flere bekymringsmeldinger til dem.

Alle barn i Norge har krav på en trygg og god oppvekst med foreldre som har et klart foreldreansvar. I følge barneloven, som du også kan lese mer om under, har foreldre plikt til å gi barn og unge forsvarlig oppdragelse og forsørgelse, og skal sørge for at de får skolegang og utdanning i samsvar med deres evner og interesser.

Jeg skjønner at du ikke ønsker å kontakte barnevernet igjen. Du skal vite at om du skulle ønske det, kan du be om en annen saksbehandler, som kan se på saken din på nytt.

Jeg tenker det er viktig at du ikke gir opp, men beholde troen på at noen kan hjelpe deg. Du er ellers snart myndig og bestemmer det meste over deg selv når du er 18 år.

Du kan oppsøke helsesøster og be henne se på saken din. Vær ærlig på hvordan du har opplevd oppveksten din og at du ikke har opplevd å få den hjelpen du skulle ha hatt.

Fortell henne hva du ønsker og har behov for når det gjelder hverdage din og livet ditt. Du kan ta screenshot av det du har skrevet til oss og vise henne, så trenger du ikke å forklare så mye.

Helsesøster kan vurdere saken din og kanskje få bidratt til at du får den hjelpen du trenger og søker.

Håper du får god hjelp.

Jeg legger også ved noen artikler som du kan lese.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Du har krav på omsorg

Hender som holder hverandre (colourbox.com)

Du har krav på omsorg. Det er i første rekke dine foreldre som har ansvaret for å gi denne omsorgen, men de kan ha behov for hjelp med dette ansvaret i korte eller lengre perioder.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Bekymrer meg over familiens økonomi. Hva kan jeg gjøre?

Bekymret gutt

Bekymrer du deg mye over familiens økonomi? Dette er ikke ditt ansvar, men du er ikke alene og det finnes hjelp der ute.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd