Hopp til hovedinnholdet

Er det mulig å få penger til boutgifter?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Jeg jobber i helsevesenet får 14.000kr i mnd og vil flytte for meg selv, siden jeg ikke trives hjemme. Men jeg har endel utgifter og slikt så jeg har ikke så mye penger igjen, jeg har regnet ut på dette og da vil jeg ikke ha råd til å betale husleie, strøm osv. Er det mulig å få penger? Hva skal jeg gjøre, klarer ikke bo hjemme lengre, jeg ser etter enebolig/leilighet hver dag fordi dette er noe jeg virkelig vil.

Besvart 19.12.2018 15:35
 

Svar
Hei

Det er ikke lett å klare å leve for seg selv i egen bolig med kr 14 000 utbetalt hver måned. Jeg antar at du ikke er i full jobb og regner med at du vil kunne tjene mer dersom du har full stilling.

Dersom du ikke har mulighet for å tjene mer vil det nok være vanskelig å kunne flytte i egen bolig og klare seg på egenhånd, hvis du ikke klarer å finne en rimelig liten bolig/hybel som kan passe. Du kan jo sjekke på Finn.no hva som finnes og til hvilke pris i det område du ønsker å bo.

Dersom du ikke har tilstrekkelig inntekt til å klare deg selv, kan du søke om sosialhjelp via NAV. Sosialhjelp er en midlertidig løsning til du har skaffet deg tilstrekkelig inntekt til å klare seg selv. Hjelpen som gis kan variere noe fra kommune til kommune. I noen kommuner utgjør det beløpet man regner med at man skal klare seg for til vanlige daglige utgifter ca 6000 kroner. I tillegg kommer boutgiftene. Dersom du leier en bolig som koster 8000 kroner inkl. strøm, vil du ikke få noe støtte når du har utbetalt 14000 kroner, fordi du da disponerer sosialhjelpssatsen når husleien er trukket fra inntekten. Er boutgiftene høyere enn 8000 kroner kan du ha mulighet for støtte, men NAV vil kreve at du jobber mer hvis du kan, og de vil antagelig ikke godkjenne boutgifter som overstiger det en hybel koster.

Dersom du flytter for deg selv, kan du ha mulighet for å få statlig bostøtte. På Husbanken.no under bostøtte finner du en kalkulator som beregner hvor mye du kan få i bostøtte med en bestemt inntekt og anslag for boutgifter.

Det er viktig at du rydder opp i utgiftene dine nå som du kanskje bor litt billig hjemme hos foreldrene dine. Når du leier bolig vil utleier normalt kreve at du innbetaler 3 måneders husleie i depositum før du flytter inn. Da er det viktig at du har spart opp penger på forhånd slik at du kan betale depositum. Dersom du ikke klarer å spare mens du bor hjemme og har lave boutgifter, vil det være vanskelig å klare seg i egen bolig der du må betale husleie og strøm og andre husholdningsutgifter.

Jeg vil derfor råde deg til å sette opp et budsjett og registrere hva du bruker penger på over en periode. Er det noen utgifter du kan kvitte deg med? Er det noen kjøp som er unødvendige dersom målet ditt er å kunne flytte for deg selv og klare deg selv?

Lykke til!

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

Bostipend på videregående (borteboerstipend)

Lånekassen og flytteeske (colourbox.com)

Må du flytte hjemmefra for å gå på videregående? Da kan du ha rett til bostipend fra lånekassen.

Les mer

Hvor kan jeg søke økonomisk støtte?

Penger og verktøy. (www.colourbox.com)

Her får du svar på hvilken støtte du har krav på om du flytter hjemmefra, er ferdig med videregående, er student eller gravid.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd