Hopp til hovedinnholdet

Jeg har lite sparepenger. Bør jeg jobbe eller studere

Jente 19 år
 

Spørsmål

Jeg har liksom ikke så mye penger på sparekonto og nå har jeg prøvd å jobbe litt for å få penger men alle har liksom så mye penger på sparekontoer og alt sammen! Jeg har liksom 13 000 og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Føler jeg ikke kommer til å greie meg her i livet. Skal egt studere men vurderer å søke jobb å jobbe i stedet... hva burde jeg gjøre???! Vet ikke om jeg kan få en fint liv og greie å tjene mer penger

Besvart 30.01.2019 13:04
 

Svar
Hei

Det er stor forskjell på hvor mye sparepenger ungdom har. Noen har velstående foreldre som har spart for barna sine. Mange har ikke mulighet til det. Veldig mange ungdommer har ikke penger på sparekonto i det hele tatt.

Jeg synes det er fint at du har klart å spare 13 000 kroner på jobb ved siden av skolen. En ekstrajobb ved siden av skole eller studier gjør at du har litt penger du kan bestemme over - til forbruk eller sparing.

Selv om du kan få mer penger på kort sikt ved å jobbe på fulltid enn ved å studere, vil inntekten din normalt bli høyere og jobben din sikrere og mer meningsfull dersom du studerer til et yrke du vil passe til.

Selv om du må ta opp studielån og selv om det tar lengre tid før du begynner å tjene mye penger, viser det seg generelt at studier lønner seg og at livsinntekten for en som har tatt høyere studier blir høyere enn en som har startet i jobb rett etter videregående. (Heller ikke her er det en regel uten unntak: Noen klarer å bli veldig rike uten særlig utdannelse, men sannsynligheten for høyere livsinntekt er større dersom du fullfører studier.) 

Jeg vil derfor anbefale deg å finne et studie som interesserer deg og fullføre det.

Lykke til!

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan spare lommepengene dine

Mynter (colourbox.com)

Forsvinner lommepengene nesten før du får dem? Brenner pengene i lomma di? Du er nok ikke alene, og heldigvis finnes det råd.

Av Julie, ungdomsjournalist ung.no.

Les mer

Hva prioriterer du å bruke penger på?

Jente handler på nett (colourbox.com)

Mange opplever at de bare må ha de nyeste tingene, enten det er en mobil eller en merkejakke. Noen ganger fordi du vil selv, og andre ganger fordi det blir forventet. Men hvordan skal du prioritere med et slikt press og så mange fristelser?

Skrevet av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd