Hopp til hovedinnholdet

Har foreldrene mine lov til å ta penger tilbake, som de har spart til meg?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg får 300kr hver måned av foreldrene mine, og vi har dårlig råd. Derfor sparer jeg disse pengene, og bruker det ikke på noe, sånn at jeg har nok penger til å f.eks kjøpe et hus når jeg blir eldre. Men problemet er at når jeg sparer og sparer, og har kanskje spart til rundt 3600 kr, spør foreldrene mine om å få pengene mine, og tar alt. Dette skjer hele tiden, og gjør meg veldig frustrert. Vi har dårlig råd, så jeg kan ikke kjøpe like mye ting og klær som vennene mine. Jeg kunne godt ha brukt opp de 300 kr hver måned på ting jeg vil ha, men det gjør jeg ikke for jeg vil ikke ende opp som foreldrene mine med dårlig råd. Jeg blir ofte lei meg, når vennene mine spør meg om å bli med til byen, men jeg kan ikke fordi jeg ikke har nok penger til å f.eks spise ute bli med på kino og andre aktiviteter. Har de lov til å ta pengene? Det er deres penger, men de gir dem tross alt til meg

Besvart 13.06.2019 10:57
 

Svar
Hei

Jeg forstår godt at du blir frustrert over det foreldrene dine gjør. Selv om det er de som ga deg pengene i utgangspunktet, er det ikke OK at de tar dem tilbake igjen. Jeg forstår at foreldrene dine er fortvilte og at de strever økonomisk. Men selv om familien har dårlig råd mener jeg at det ikke er OK at de tar penger fra deg for å løse problemene sine. 

Du spør hva som er lov og ikke. Det er ikke noe entydig svar her, men det jeg kan si er at foreldre har det økonomiske ansvaret ovenfor barna sine helt frem til barna er 18 år. Det betyr likevel ikke at de kan bestemme over barnas egne penger. I barneloven står det at du, etter vergemålsloven § 33 (en lov om unge og økonomi), har rett til å bestemme over penger du har fått eller tjent fra du fyller 15 år. Det skal gode grunner til (for eksempel at pengebruken din er til skade for deg) før foreldrene dine har lov til å ta tilbake penger som er dine. 

Det høres ut som familiens vanskelige økonomi har fått deg til å bli svært fornuftig med din egen pengebruk. Du forteller at du vil spare til fremtidige planer, som å kjøpe hus, fremfor å bare bruke penger på det du vil ha her og nå. Det høres fornuftig ut, samtidig som jeg tenker at det hindrer deg i å kunne delta på aktiviteter med venner. Og det skjønner jeg veldig godt at du har lyst til å være med på. Det er jo midt i en spennende ungdomstid og bør få mulighet - her og nå - til gjøre morsomme aktiviteter sammen med vennene dine. 

Så hva med at du forsøker å få deg en ekstrajobb? Jeg ser av spørsmålet ditt at du er 16 år gammel. Da er det flere gode muligheter for deg. Ved å få en ekstrajobb kan du med god samvittighet bruke egen-tjente penger på aktiviteter og byturer med venner. 

Du finner mange gode tips om hvordan man kan finne jobber i artiklene: Du som søker jobb for første gang. og Under 18 og på jakt etter jobb. 

Kanskje du også kan snakke litt med foreldrene dine om hvordan du opplever at familien din har dårlig råd? Det er ikke sikkert de vet hvor dumt du syns det er, at de først gir deg penger og så tar dem tilbake. De er nok i en vanskelig situasjon og ser ingen annen løsning. Men det er viktig at de vet at du ikke liker dette. Snakk med dem om det kan finnes andre løsninger. 

Jeg håper dette var til hjelp. Og jeg legger ved et par artikler som kan gi flere tips. Lykke til:)

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem bestemmer over pengene dine?

Penger til konfirmasjonen (ung.no)

Krangler du med foreldrene dine om hva du kan bruke egne penger på? Det finnes ikke noe klart svar, men det er vanlig å skille mellom penger du har tjent selv og penger du har fått.

Les mer

Bekymrer meg over familiens økonomi. Hva kan jeg gjøre?

Bekymret gutt

Bekymrer du deg mye over familiens økonomi? Dette er ikke ditt ansvar, men du er ikke alene og det finnes hjelp der ute.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Familier med dårlig råd kan få støtte til aktiviteter

Fortvila gutt i sofaen (colourbox.com)

I Norge skal du ha mulighet til å delta i fritidsaktiviteter og gå i bursdag, selv om foreldrene dine har en vanskelig økonomi.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett