Hopp til hovedinnholdet

16-åring er bekymret for å flytte hjemmefra når ferdig med videregående

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg har et problem, jeg har ikke noe penger. Jeg er går Vg1 og har blitt fortalt om og om igjen at når jeg er ferdig i Vg3 må jeg flytte ut. Det har jeg ikke råd til, jeg har ikke en sparekonto en gang. Totalt har jeg 3.000kr men det er jo kjempelite. Moren min mener det å ikke ha sparekonto skal motivere meg til å få meg jobb men jeg har rett og slett ikke tid! Jeg står opp klokka 6 hver dag og kommer ikke heim fra skolen før 5 eller senere. I helgene er jeg dritsliten og gjør lekser og sover. Hjelper heller ikke å snakke med hun da begynner hin å grine og si at heg er bortskjemt og at jeg sier det for å få henne til å føle seg dårleg. Hun sier alltid "når jeg var på din alder.."men da var jo faen meg i et annet land for 30 år siden!

Besvart 10.09.2019 11:10
 

Svar
Hei

Hei - og takk for at du skriver til oss!

Å ha lite penger er slitsomt og bekymringsfullt uansett om du er voksen, ungdom eller barn så der er forståelig at du tenker på dette.

Det er veldig vanlig at ungdom flytter hjemmefra når de er ferdig med videregående for å studere videre eller de får seg en jobb. Dersom du velger å studere videre på folkehøgskole, universitet eller annet har du rett til studielån og stipend. Dette søker du om gjennom Lånekassen. Tilskuddet derfra er ment å være inntekt for de 10 mnd et vanlig skoleår varer. De siste 2 mnd må du finansiere sjølv enten ved sommerjobb eller at du får penger av foreldrene. Det vanligste er nok sommerjobb. Studielån og stipend er ikke mye å klare seg med dersom du studerer og har hybel et sted med høg husleie. Da må du kanskje spe på litt gjennom året med det du tjener om sommeren.

Dersom du begynner å jobbe når du er ferdig med videregående, vil du jo få lønn og ha dine egne penger til husleie og andre utgifter du har.

Du stiller derfor likt med de fleste andre når det gjelder å greie seg på egenhånd etter videregående slik at det vil nok ordne seg når den tid kommer.

Lykke til!

 

Med vennlig hilsen

Familieterapeuten

 

 

 
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd