Hopp til hovedinnholdet

Lærlinger og trenger å flytte. Hvor kan vi få støtte?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg bor sammen med kjæresten min som er 21 år. Vi har bodd sammen i et år i ei kjellerleilighet som er fuktig. vi kjenner begge at dette går ut over helsa vår, og har ei leilighet i sikte. Vi er begge lærlinger som startet lærlingetiden i år. Samboeren min får ikke lønn pga ei lærlingeordning som ble startet opp på videregående skole fordi det var så mange lærlinger i hans yrke som ikke hadde fått seg lærlingplass. Vi sliter nå med å få ting til å gå rundt. Begge har i tillegg helgejobb på et sykehjem. Sparepengene mine må jeg nå bruke av fordi jeg må betale husleia og strøm for samboeren min også. Vi har vært i kontakt med NAV og Kommunen, men får ikke noe hjelp. De sier at samboeren min må ta lån, men han har lån fra før, og sliter med å få det nedbetalt. Vi synes at d å ta lån er bare å utsette problemene til senere, fordi ingen av oss er sikret jobb etter endt lærlinge tid. Vi klarer ikke å bo så veldig mye lengre i denne kjellerleiligheten siden det går ut over helsa, men har ikke råd til å flytte. Vi begynner å bli ganske desperate når det ser ut til at vi kanskje må flytte hjem til foreldrene våre fordi vi ikke får noe støtte. Vi lurer på om det er noe vi kan gjøre og om vi har krav på støtte når situasjonen er slik den er? Hva er kriteriene for å få økonomisk støtte? Hvem kan vi henvende oss til når verken NAV eller kommunen vil hjelpe oss?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål!


Siden jeg ikke vet noe om deres inntekts- og utgiftsforhold, så er det vanskelig for meg å vurdere om dere har råd til depositumslån i bank.

Det er beundringsverdig å ønske å slippe å ta opp flere lån, siden du oppgir at tilbakebetaling av gjeld allerede er et problem.

Husk likevel at så lenge man følger sine plikter som leietaker, så får man depositumet tilbake når man flytter fra et sted. Det er altså ikke sånn at man låner penger til noe som "brukes opp".

Det beste rådet jeg kan gi er at dere oppsøker et par banker, og ber om tilbud på depositumslån. Vurder hvordan dette vil slå ut for deres økonomi, og om dere har råd til å flytte og betale tilbake et depositumslån. Dersom dere får avslag på slike lånesøknader bør dere eventuelt ta med avslagene til Nav sosialtjenesten, og snakke om dette på nytt.

Husk at Nav også kan gi økonomisk rådgivning dersom dere har behov for dette.

 

Til slutt, dere gjør lurt i å undersøke deres rettigheter rundt stedet dere allerede leier. Det kan hende at huseier oplikter å utbedre boligen dersom han/hun fortsatt vil leie ut. Ta evt kontakt med leieboerforeningen for råd om dette.

 

Lykke til!

 

 
Med vennlig hilsen Nav (www.nav.no) i samarbeid med Ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd