Hopp til hovedinnholdet

Lever i en situasjon som gjør meg stressa. 

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Familien min har veldig dårlig råd,og + jeg får ikke lære noe fra skolen jeg glemmer alt med en gang, jeg er utrolig stressa. jeg kan ikke si det til vennene mine og tør ikke å ba noen om hjelp hvordan kan en 14-åring jobbe etterskolen eller i ferie/ helg: Dette er veldig viktig:( :((

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for spørsmål!


Jeg opplever at du tar opp flere ting i spørsmålet ditt, jeg har derfor forsøkt å dele opp, slik at det blir mer oversiktelig for deg.

 

Det er ikke lett når familien har dårlig råd. Det er flott at du vil skaffe deg en deltidsjobb, men du må huske på at økonomien hjemme ikke er ditt ansvar. 

Når det gjelder økonomien til familien, kan barn og voksne sette sammen ned og se på hva dere bruker penger på. Kanskje er det noen utgiftsposter dere klarer dere fint uten? Alle i familien kan hjelpe til med å være bevisste på hva man bruker penger på. Foreldrene dine kan også kontakte NAV for råd og tips. 

 

Når man har mange tanker i hodet, er det ikke så rart at man glemmer det man lærer. Ofte hjelper det å snakke med noen på skolen - noen man kan dele tankene sine med. Itilegg kan det være godt at noen andre voksne vet hvordan du har det, og dermed kan støtte deg litt ekstra i en periode. 

Helsesøster, rådgiver, sosiallærer eller læreren din kan hjelpe deg. Ikke vær redd for å snakke med de, de har snkket med mange andre elever i lignendes sistuasjoner. Når de vet hvordan du har det, er det også lettere for dem å hjelpe deg med det du strever med på skolen. 

 

Som tidligere nevnt, er ikke familiens økonomi ditt ansvar. 

Uansett kan det være fint å ha en jobb ved siden av skolen slik at du ikke er avhengig av ukepenger hjemme og kan kjøpe deg ting du trenger. 

Når man er 14 år kan man ta lettere arbeid, for eksempel som avisbud eller lettere rydde-, pakke- eller lagerarbeid. Det er lurt å gå innom de stedene du ønsker å jobbe i og spørre direkte (for eksempel i butikker, kiosker, kafeer, eller andre steder). Da virker du interessert og daglig leder/sjefen får et bedre inntrykk av hvem du er. Fortell gjerne også litt om når du kunne tenke deg å jobbe. Husk at jobben ikke kan kollidere med skolegangen din, men si litt om hvilke ettermiddager, kvelder, helger, ferier osv det passer deg best å jobbe.

 

Veldig mange får sin første jobb gjennom kontakter og nettverket sitt. Fortell derfor alle du kjenner at du er på leting etter jobb: Foreldre, venners foreldre, foreldres venner, slekt, lærere, skolekamerater osv. Siden du er 14 år så er det en del jobber du foreløpig ikke kan ha. Men, mange muligheter finnes likevel. Eksempler:

  • Gå med avisen eller reklame
  • Lettere ryddearbeid eller renhold, eller kanskje noen i nabolaget trenger hjelp til husvask?
  • Hundelufting, barnepass, vasking av naboens bil, hjelpe til å male hus, klippe gress osv.
  • Lettere arbeid på gård, eksempelvis med høsting av frukt/bær eller stell av dyr. Du kan altså fint spørre om å få plukke jordbær som sommerjobb.
  • Du kan også spørre i nærbutikken, kanskje de trenger noen til å rydde i hyllene, vaske eller holde orden. Ofte ønsker butikker litt eldre arbeidstakere, men det kan uansett lønne seg å spørre.

 

Tips til jobbjakten:

  • Heng opp lapper på butikken, lærerværelset, Posten, biblioteket osv., der du skriver at du ønsker en jobb og hvilken type jobb du ser for deg. Skriv gjerne litt om deg selv også.
  • Ta deg en runde i nabolaget, og spør de du vet som kanskje kan vite om steder de trenger din hjelp.
  • Gå innom steder du kan tenke deg å jobbe. Kontakt lokalavisen og spør om de har noen ledige avisruter eller spør på steder i lokalmiljøet der det dyrkes jordbær. Spør også i butikken om de trenger noen til å rydde i hyllene eller vaske gulv. Spør naboen om de trenger barnevakt av og til.

Håper du fikk svar på det du lurte på. Jeg ønsker deg alt godt! 

Med vennlig hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd