Hopp til hovedinnholdet

Påvirker mammas lån meg senere?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Heisann! Jeg er ei 14 år gammel jente som bor med moren og søsteren min. I og med at vi ikke har noen far, pga han desverre gikk bort fra oss i 2009, har mamma alltid hatt dårlig råd, hun o g pappa skiltes når jeg var kun 2 år. Vi nettopp kjøpt nytt hus, for litt under en million, og mamma tok opp et lån hun har i 25 år! Jeg bare lurer på om dette vil påvirke meg senere? i og med at vi ikke har råd til all verdens ting, og kan ikke alltid kjøpe de fineste ting..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg forstår at du tenker litt på dette. Du har bare mamma som forsørger, og den økonomiske tryggheten din er jo ennå knyttet til henne.  Du skriver ikke noe om du og søsteren din har noen arv etter faren din.  Hvis han hadde hatt noe verdier da han døde, så skulle jo det i tilfelle settes av til arv som dere kan bruke selv etter at dere er 18 år. Siden du er mindreårig er det i så fall Overformynderiet som forvalter disse arvemidlene for deg frem til du blir 18 år.

 

Det er jo fint at mamma nå har fått kjøpt hus.  Det er jo en trygghet i å eie noe, selv om hun har lån.  Lånet betales jo gradvis ned og da vil hun jo gradvis ha mer og mer verdi i huset selv.  De fleste hus stiger jo også litt i verdi med årene.  Hun har antagelig ikke mer i lån enn det er verdi, og da er det ikke noen fare for dere barna med dette lånet om noe skulle skje med mamma.  -Det er jo heller en positiv ting når hun eier mer og mer ved å betale ned et lån enn å bare betale husleie om man leier en leilighet. 

 

Det er selvsagt litt frustrerende å ha dårlig råd, men det er mye å lære av å måtte være økonomisk. Hvis man lærer det, kan man selv greie å få mye ut av pengene når man begynner å tjene litt selv. Du har jo etterhvert mulighet til å få deg en liten jobb, slik at du kan tjene til litt lommepenger og få anledning til å kjøpe deg litt mer som du selv ønsker deg. 

 

Ellers er det sånn at når du bare har en forsørger, så vil du kunne søke grunnstipend fra Statens lånekasse når du går på videregående.  Se artikkel under.

 

Du trenger nok ikke å bekymre deg noe mer for økonomien når mamma nå har kjøpt hus, selv om hun har lån.  Du kan jo prate med mamma om dette og spørre om hvordan det blir med de månedlige utgiftene nå i forhold til før.  -Det er nok det du eventuelt vil merke noe til i hverdagen. 

 

Ha det godt!

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Arveregler

Jente leser et dokument (colourbox.com)

Står du oppført i testamentet til en person som er død, er du arving. Du er også arving dersom det står i arveloven at du som barn, forelder eller lignende er det.

Les mer

Disse stipendene kan du søke om på videregående

Hundrekronersedler (colourbox.com)

Skal du begynne på videregående skole? Finn ut hvilke stipend du har rett til.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd