Hopp til hovedinnholdet

Dårlig råd hjemme og det kan gå utover skole arbeidet mitt

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har dårlig råd hjemme og det kan gå utover skole arbeidet mitt. Skolen vår forlanger at vi skal ha utstyr som vi bare kommer til å bruke en gang (altså koster tilsammen 70 kr) Mamma mener at det er for dyrt. Noen ganger har vi ikke nok brød hjemme, fordi vi må betale husleia. Pappa jobber ikke, og mamma tjener lite. Alle i klassen har de nyeste mobilene, kuleste klærne, egene datamaskiner og penger til å sløses på diverse tull. Når vi skal på klassetur har mamma bare ikke råd. Som vanlig sier jeg at jeg var syk......Men den unnskyldningen blir litt for gammel. Jeg har bestemors gamle mobil, jeg kjøper klær fra loppemarked og billig butikker, vi har en gammel pc, og alt for lite mat. Selv om det ikke ser sånn ut...... Jeg har 3 andre småsøsken som ser opp til meg og vil bli akkurat som meg, sier de. De fleste sier at jeg er mer tålmodig enn en vanlig 13 åring, jeg kan vente........ Men jeg føler det ikke sånn, jeg gråter meg inn i søvn. Jeg sliter på skolen fordi hodet mitt har så mye å tenke på. Jeg har alltid en unnskyldning for å skippe gym. Fordi jeg ikke har det som trengs til å ha gym. Jeg har nok av anmerkninger for at jeg mangler utstyr. Men er det min feil? Ikke alle lever et liv i luksus.... Kan dere hjelpe meg, hva kan gjøre i en sånn situasjon? Setter stor pris på svar :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei jente 13!

 

Du skriver at familien din har lite penger og du beskriver hvordan dette påvirker hele familien og hvordan det påvirker deg. Jeg må si jeg blir bekymret både for deg og dine søsken når du skriver at dere noen ganger ikke har nok mat hjemme og når du sliter med søvn, er trist og gråter på grunn av denne situasjonen og at du sliter på skolen. Selv om mange i Norge har det bra og har god råd finnes det også mange barn og familier som strever økonomisk, har lite penger og har det vanskelig. Det å snakke om at man har lite og at man har dårlig råd oppleves av mange som flaut. Det er veldig synd fordi det finnes mange muligheter til å få hjelp. Jeg synes det er veldig viktig at du prater med en voksen som du har tillit til om hvordan du har det, det kan være en lærer du liker, eller sosiallærer eller helsesøster eller kanskje noen i familien- slik at du og familien din får den hjelp og støtte dere trenger og har behov for. Det å ta imot hjelp og støtte er ikke flaut - det er mange familier som får hjelp og støtte i Norge.

 

Hvis du synes det er vanskelig å prate med noen voksne du kjenner kan du ringe Alarmtelefonen for barn og unge på 116 111 det er gratis å ringe. 

 

Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd