Hopp til hovedinnholdet

Må forsørge meg selv når jeg blir 18

Jente 17 år
 

Spørsmål

Ingen av foreldrene mine har god økonomi. Det er så vidt vi klarer oss og så vidt vi har penger til at vi skal kunne ha litt hverdags kos. Mamma sier at når jeg blir 18 år mister hun barnebidraget for meg og da må jeg ut å jobbe for at økonomien skal opprettholdes og at jeg skal kunne bo hjemme. Jeg gruer meg sånn til dette, for jeg vet ikke hvordan eller om jeg klare å skaffe meg en god nåk jobb til å kunne "forsørge" meg selv enda. Jeg blir jo ikke ferdig med skole eller noe neste år. Hver dag går jeg rundt å tenker på dette og jeg blir så lei meg når jeg ser hvor dårlig råd familien min har sånn at barna ikke skal kunne bo hjemme og foreldrene skal forsørge dem på en ordentlig måte. Hva skal jeg gjøre??

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er jo litt slitsomt når foreldrene har dårlig økonomi.  Du skulle aller helst ønske at det var annerledes, men så må du forholde deg til det som er.  En ting er at du kan skaffe deg en jobb, men det er viktig at du ikke skal ha en jobb som går ut over skolen.  En liten jobb for å ha egne lommepenger er lurt og kan gjøre at du føler du har råd til ting du har veldig lyst på. Prøv å ikke ha mer enn en ettermiddag i uka, og sommerjobb, slik at det ikke går ut over skolen. Det er jo også slik at man kan søke lån og stipend fra Statens lånekasse når man er over 18 år og at man får det om foreldrene har dårlig økonomi.  Les mer om det i artikkelen under.  Hvis du får grunnstipend på ca 2000 kroner i måneden, burde det kunne gi deg mulighet til å bidra for å dekke utgifter til dine behov i stor grad. 

 

Prat gjerne med en rådgiver på skolen din om dette. Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når er du gammel nok?

Tar lappen (colourbox.com)

Du har egne rettigheter fra du er født, for eksempel retten til å ha et navn og statsborgerskap. Her finner du en liste med oversikt over en del viktige aldergrenser for når du er gammel nok - fra 0 til 24 år.

Les mer

Disse stipendene kan du søke om på videregående

Hundrekronersedler (colourbox.com)

Skal du begynne på videregående skole? Finn ut hvilke stipend du har rett til.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd