Hopp til hovedinnholdet

Jeg har ingen jobb og er snart ferdig med VG3. Kan NAV hjelpe meg?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er pr. dags dato student og går vg3. Er borteboer så får stipend fra lånekassen, men når dette skoleåret er omme, har jeg absolutt ingen inntekt. I 2012 tjente jeg 67000 kr. Problemet mitt er at jeg er arbeidsledig (har mange jobber bak meg på CV, så det å få en jobb er ikke vanskelig), og når stipendet ikke kommer lenger er jeg personlig konkurs med en gang. Jeg lurte på om det er noen muligheter for å få penger av NAV eller sosialen frem til jeg får meg en jobb? Jeg leter og leter, men finner kun ting jeg ikke har relevant utdanning til.. Gruer meg helt ekstremt til sommerferien på bakgrunn av dette, og frykter jeg må flytte hjem til min mor igjen.. (er borteboer på særskilt grunnlag, dvs, problemer i hjemmet). Hjelp!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei og takk for ditt spørsmål :-)

Det hørtes ut som du er i en vanskelig situasjon, vi håper at vi kan gi deg svar på dine spørsmål. Det er forresten kjempe bra at du viser interesse og aktivt leter etter en ny jobb. Det må du fortsette med!


Det finnes støtteordninger fra NAV som du kan søke på hvis du ikke har nok penger til livets opphold. Du kan søke om økonomisk sosialhjelp, og det kan du lese mer om her. Økonomisk sosialhjelp er ment til å dekke det mest nødvendige(for eksempel mat, strøm og klær), og skal være en midlertidig stønad.

Du kan også søke om å få hjelp til å dekke husleie og depositumsgaranti (utleier ber ofte om 3 husleier som depositumsgaranti). Du søker da på skjema for økonomisk sosialhjelp, som du får på NAV kontoret i din kommune. Du kan også søke på bostøtte fra Husbanken. På Husbankens nettside kan du finne ut hvor mye du eventuelt vil kunne få utbetalt i bostøtte. Bostøtten skal være med på å redusere utgifter til husleie, for de som har lav inntekt. Det er enten NAV kontoret der du bor, eller kommunen din som behandler søknader om bostøtte.


Vi kan ikke svare her på ung.no om du vil kunne få dekket for eksempel husleie og mat gjennom NAV, da dette må vurderes av en saksbehandler på NAV kontoret. Du må i såfall sette frem en skriftlig søknad.

Skal du søke på økonomisk sosialhjelp fra NAV, så kreves det at du er aktiv arbeidssøker. Det vil si at vi kommer til å kreve at du gjør det du kan for å få en jobb, slik at du kan forsørge deg selv. Det kan være du må levere såkalt jobblogg, som viser hvilke jobber du har søkt på i løpet av en måned, delta på kurs via NAV som skal øke sjansen din for å få jobb. Dersom du ikke allerede har gjort det, så vil vi anbefale deg å gå inn på nav.no og registrere deg som arbeidssøker. Her kan du registrere din CV og du får tilgang til ledige stillinger. Arbeidsgivere kan kontakte deg direkte hvis de har en jobb til deg, så det er viktig å skrive i CVen hva du kan og er god til. Nyttige jobbsøkertips kan du finne her.

 

Vi håper det ordner seg for deg og ønsker deg en fin dag videre :-)

Med vennlig hilsen NAV, i samarbeid med ung.no

 

 

 

www.nav.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Dårlig råd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om dårlig råd