Hopp til hovedinnholdet
Nervøs jente (colourbox.com)
Følg ung.no på Snapchat
Følg ung.no på Snapchat

Jente, 13 ønsker å bo hos besteforeldrene i USA en periode

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 13 år som er veldig glad i ung.no. Ung hjelper meg en del, og jeg har fått gode svar på alt jeg har spurt om her inne. Takk for det :) Men, nå til spørsmålet... Faren min har amerikanske foreldre, som bor i USA. Han besøker dem noen ganger, og de er veldig hyggelige. Jeg snakker amerikansk flytende pga dette. Bestemor i USA er veldig åpen på at hun vil at jeg skal besøke dem ofte, gjerne over lengre tid. Noe jeg syntes er hyggelig, så klart! Hun er ganske "hipp" og kul til å være en bestemor, og hun forstår meg veldig. I sommer var pappa i USA for å være på et treff for alle som gikk i klassen hans på skolen der. Da bodde han hos bestemor og bestefar. Bestemor har flere ganger tatt opp ideen med at jeg kunne bo hos dem, så lenge jeg ville. Jeg er veldig begeistret for å høre sånt, fordi jeg liker meg bedre der enn hjemme her. Ikke noe med familien å gjøre, bare skolen. Jeg blir mobba på skolen her hjemme. Jeg har hilst på elevene på skolen der, bare for å se. Jeg har aldri gått der selv. Elevene der var utrolig hyggelige og veldig høflige. Pappa sier at det er greit at jeg bor der litt, men maks tre måneder. Han sier at jeg kan være der lengre når jeg blir eldre. Det skjønner jeg jo. Jeg har lyst til å bo der flere ganger, da. Nå, andre ganger, og når jeg blir 18 vil jeg studere der og sånn. Det sier pappa og mamma er greit. Men, hvordan får jeg pappa til å la meg bli lenger enn 3 måneder? Har veldig lyst til å bare bli der for resten av livet, men skjønner jo at det ikke går. Og selv om han har sagt ja, så er det jo mye å planlegge og sånn. Hvordan får jeg han til å faktisk si ordentlig JA og starte med alt? Noe jeg kan gjøre for å virke enda mer entusiastisk? Tusen takk for hjelpen!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Flott å høre at du liker ung.no, og at du føler du får gode svar her! Får håpe at også dette svaret gir deg noe positivt.

Jeg skjønner jo veldig godt at det kan virke veldig forlokkende å bo i USA, eller kanskje hvor som helst egentlig når du ikke trives noe særlig der du er nå. Samtidig så forstår jeg foreldrene dine veldig godt som ikke ønsker at du skal være borte så lenge av gangen.

Jeg blir litt nysgjerrig på hvordan faren din tenker at du kan bo der tre måneder. Når skulle du ha flyttet dit, og når skulle du ha kommet tilbake, sånn i forhold til et skoleår mener jeg? Det er jo dessverre ikke alltid så lett å "hoppe" inn og ut av et skoleår, og det er ikke sikkert skolene ønsker/tillater det. Det er kanskje noe som bør undersøkes? Men så tenker jeg samtidig at det kanskje kan være litt vanskelig, hvis du blir mobbet på skolen i dag, å være borte i tre måneder for så å komme tilbake igjen midt i?. Men det er heller ikke sikkert at det er noe problem i det hele tatt. Og er det noe du virkelig vil, så er det jo verdt å prøve på det.

Også er det dessverre ikke sagt at ting blir veldig mye bedre der, selv om det virker bedre når du er der borte på ferie. Og det er heller ikke sikkert at ting vil fortsette å være så forferdelig her hjemme i Norge heller. Ting kan gjøres i skolen, og situasjonen kan absolutt forandres!

Sånn sett kan det jo kanskje være fornuftig å prøve seg i for eksempel tre måneder til å begynne med. Tre måneder uten foreldrene dine, i et annet land, på et annet språk og på en ny skole med nye mennesker og nye forventninger. Dersom du synes det lever opp til forventningene de tre månedene kan det kanskje være enklere å "overtale" foreldrene dine til å utvide tiden, enten det skoleåret, eller neste skoleår? Og hvis det ikke lever opp til forventningene, altså at du ikke trives etter tre måneder, er det sikkert ganske deilig å vite at det snart er over og at du skal hjem til foreldrene dine igjen....

Som du ser har jeg dessverre ikke noen klar løsning til deg. Jeg synes det er en stor avgjørelse å ta, og jeg må si at jeg synes det er ganske fint at foreldrene dine ikke bare sier "go", men at de ønsker å gi deg noe likevel, ved at du får lov til å bo der i tre måneder. Jeg synes egentlig at det høres ut som en lur løsning sånn at du får prøvd det ut! Også forstår jeg veldig godt at du har lyst til å flytte, som sagt, men det er dessverre ikke sikkert at det er løsningen på problemet... Flott at dere  har fått til dialog rundt det. Jeg er sikker på at dere kommer til å komme fram til en god løsning for dere alle, og at du kommer til å tilbringe mye tid i USA i fremtiden!

Også må jeg si til sist at du må huske at skolen du går på nå, har et ansvar for deg og ditt skolemiljø. Dersom du ikke trives er de pålagt å gjøre noe med det!

Jeg ønsker deg masse lykke til!!!

Hilsen

 

Camilla (helsesøster)

 

i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Skal du flytte hjemmefra?

Noen flytter hjemmefra fordi de er nødt, enten fordi de ikke kan bo hjemme lengre, eller fordi skolen de skal gå på ligger langt unna foreldrenes bosted eller. Andre flytter hjemmefra for de selv ønsker det og føler det er på tide.

Les mer

Når kan du flytte hjemmefra?

Flytte?

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra