Hopp til hovedinnholdet
Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no
Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no

Skal jeg bo hjemme og betale for meg eller flytte til bestefars leilighet

Gutt 17 år
 

Spørsmål

I juni fyller jeg 18 år og etter det har mor min sagt at jeg er nødt til å betale for å forsette å kunne bo hjemme hos hun. mine foreldre er skilt og jeg får rundt 4000 kr pr. mnd. i barnetrygd. min mor sier at jeg må betale henne 2000 i mnd. for å forsette å bo hjemme. er ikke det litt mye? har ikke jobb og heller ingen fast inntekt. min far som på dette tidspunktet ikke vet noe om dette har tilbudt meg 2000 kr i mnd. som "lommepenger" menst min mor sier at han bortimot prøver å svindle meg og prøver å komme billig unna.... har forstått det sånn at jeg kan søke om ekstra støtta fra min far etter jeg har fylt 18 og vil da få ca. 4000 i mnd. har fått tilbud om å go bo hos min bestefar til høsten og resten av det skole året. der får jeg bo gratis i mot at jeg betaler strømmen. i tillegg så bor min bestefar halve året i Norge og resten i Spania. dermed får jeg eit heilt hus for meg selv, der jeg bare trenger å betale strømmen i eit halvt år! hva bør jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Fram til du fyller 18 år mottar moren din barnetrygd og bidrag fra faren din til delvis dekning av utgifter hun har ved at du bor hos henne. Siden du bor hos henne har hun antagelig en litt større og dyrere bolig enn hun ville hatt dersom hun hadde bodd helt alene. I tillegg har hun antagelig utgifter til mat, klær, fritidssysler og lommepenger, så lenge du ikke har jobb og tjener dine egne penger. Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) har utarbeidet et nøkternt forbruksbudsjett for personer i ulike aldre og ulike husstandssammensetninger. Du kan teste ut hva SIFO regner som et nøkternt forbruksbudsjett for deg dersom du går inn på denne lenken:
kalkulator.referansebudsjett.no/php/standard.php
Jeg har testet ut hva kalkulatoren sier om utgiftene for en dame mellom 20 og 50 år og en gutt på 18-19 år. Forbruksbudsjettet for denne lille familien utgjør kr 12.715,- per måned. Dersom jeg tar bort gutten på 18-19 år blir damens forbruksbudsjett på kr 7.500,-. Det betyr at SIFO beregner at det koster moren din kr 5.215,- kroner ekstra per måned å forsørge deg i tillegg til å dekke boutgiftene deres. Når hun ikke lenger mottar barnetrygd og bidrag fra faren din er det lett å skjønne at det kan bli vanskelig for henne å klare å dekke alle utgifter. Det høres derfor rimelig ut at du må være med å dekke dine egne utgifter med bidraget du får fra faren din.
Dersom du flytter til leiligheten til bestefaren din må du dekke alle forbruksutgiftene dine selv. Det er blant annet ganske mye penger å spare på mat når man er to som bor sammen, i stedet for enn. Hvis du tester budsjettet til SIFO vil du se at hvis du legger inn en person på 18-19 år alene, vil forventede forbruksutgifter utgjøre kr 7.425,- per måned, dvs. over to tusen mer enn dersom du bor sammen med en annen voksen person. Med tanke på at du kan dele utgifter med moren din hvis du bor hjemme, mens du vil kunne måtte dekke alle utgifter selv dersom du bor for deg selv, vil det kunne lønne seg å fortsette å bo hjemme. Å bo for seg selv vil imidlertid kunne gi god trening i å klare seg selv og dekke sine egne utgifter.

Lykke til!

 

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra


ukens tema

Skolehverdag

kommentar

#forhomofile: Jeg synes det er helt fantastisk når folk er åpne homofile. Flere ganger møter jeg folk og tenker, skulle ønske de var hetero, for de er jo DRITKULE. Men først å fremst, hvis du er homofil, ikke vær redd for å komme ut av skapet. Jeg tror ikke folk tror det er så rart som du kanskje forestiller deg. Og hvis folk har et problem med homofile, har de ett seriøst problem med hjernen sin også. Det å være homofil er like normalt som det å være hetro. Folk som ikke greier å skjønne dette, greier heller ikke å sette seg inn i den moderne verden. Det kan selvfølgelig være et lite sjokk for venner, familie og dine nærmeste, men hvis de godtar deg som du er, så godtar de dette også. Det burde de i hvertfall. Sånn som vi lever nå så synes jeg egentlig at det er unødvendig å måtte si at det er helt greit å være homofil, lesbisk, trans .osv. Dette burde folk skjønne fra før. Hvis sånn du er ikke skader noen eller særer noen så må du vise det. Verden trenger flere originale personer. Jeg går på en skole der nesten alle er klonet. Det er bare dure klær og dyre ting, og nesten alle de som er populære er kjempeslemme. Sånn burde det ikke være Lik denne kommentaren hvis du er for en ny og bedre verden. Les innlegg Liten pil høyre