Hopp til hovedinnholdet
Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no
Det mener jeg (ung.no)
Det mener jeg (ung.no)

Jeg er 13, og vil gjerne flytte ut. Kan jeg det?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg er en 13 år gammel jente jeg krangler med foreldrene mine hver dag og jeg får ikke lov til noen ting . Jeg er bare tretten men har pult og vært på fest osv uten at de vet det og de nekter meg å være sammen Med Bestevennina mi siden de sier hun påvirker meg og de sier jeg må slå opp med kjæresten min siden han er tykk. De er sure på meg hele tiden og i tilegg slitet jeg med depresjon og angst , spiseforstyrrelser og jeg takler ikke bo hjemme mere. De vill bare det beste for meg og setter grenser for meg og støtter meg men jeg vill flytte ut sånn at d eventuelt Blir bedre men går d an når man er 13. De er veldig gode foreldre men jeg vill flytte ut allerede

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Hei, det høres ut som du har opplevd mye til å bare være 13 år gammel.

Foreldrene dine har ansvar for å forsørge deg fram til du er 18 år. Så om du skal flytte ut før det, så må du isåfall bli enig med foreldrene dine.

Det er jo også en del praktiske ting som du må kunne for å bo for deg selv, slik som å lage mat for eksempel. Det er bare fint å tenke gjennom disse tingene allerede nå synes jeg.

Hvis foreldrene dine er sure på deg hele tiden, så høres det slitsomt ut å bo hjemme, det forstår jeg godt. Du er jo også i en alder der det er vanlig å komme i puberteten, og du begynner å bli mer voksen.

Det er vanlig med humørsvigninger, og med mange tanker i hodet. Alle disse tingene gjør at man trenger ekstra støtte også.

Du skriver at du sliter med depresjon, angst og spiseforstyrrelser, så jeg skjønner at det ikke bare er puberteten. Har du noen å snakke med om disse tingene? Det er viktig å få hjelp med slike problemer, for eksempel av en psykolog. Vanligvis er det fastlegen som henviser til psykolog, men du kan også snakke med helsesøster på skolen om det.

Jeg tenker også at foreldrene dine vil det beste for deg, men det er jo ikke alltid foreldrene vet hva som er best heller.

Synes du at kjæresten din er tykk er en god grunn for deg til å slå opp? På hvilke måte kontrollerer bestevenninna di deg? Jeg spør deg bare fordi du kan tenke over det selv.

 

Hilsen

Kors på halsen i samarbeid med ung.no

På chat, mail & telefon (man-fre kl 14-22)
Korspahalsen.no - 800 333 21

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Myter og fakta om spiseforstyrrelser

En ert på en tallerken (www.colourbox.com)

Det er mange myter om spiseforstyrrelser. Her får du informasjon om hva som er sant og usant.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Annen bevisstgjøring og stukturering i hverdagen kan også være til hjelp.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Panikkangst

Angst

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Panikkanfall er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp om det er du selv eller andre rundt deg som opplever det.

Les mer

Dette kan du snakke med helsesøster om

Helsesøster

Helsesøster kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg?

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Ung.no gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

- Jeg sliter med foreldrene mine, hvordan kan jeg få de til å forstå?

Gutt tenker (colourbox.com)

Følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg, har du sikkert hatt. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Hvordan skal du få dem til å forstå deg?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra