Hopp til hovedinnholdet

En venn av meg skal flytte til utlandet, mister de sine rettigheter?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg mener det er alvorlig! En venn av meg skal flytte til utlandet med sine 2 søsken (Til Nice). Men de sa bare at de skal på reise der, men de skal egt flytte! Hun jenta er 13 & har en bror som er 6 og søster som er 4 snart 5. Men moren dems har ikke sagt i fra til noen enda (bortsett fra meg og familien min). Men de skal bo der i 5 år så hun eller jeg lurer på om hun mister retten i Norge eller hun må jo hoppe over ungdomskole og sånt her og hvis hun flytter tilbake når hun er 18 har hun veldig mye å ta igjen!! Så det er 2/3 ting jeg lure på! 1: Mister hun "plassen" i Norge 2: Hvor gammel må hun være får å flytte inn alene? F.eks. Kollektive 3: Kan de flytte eller må de sifra til Nav/state/ Norge først? Og i tillegg har de ikke noen sted å bo i Norge, Ford moren trenger hjelp fra Nav og finne bolig men de finner det ikke! Så de bør hos store søstra dems! Håper virkelig på svar! Bryr meg veldig mye om hun & hun kan jo nesten i fransk så det blir rart å starte på skole der. Svar please

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Det er forståelig at du er bekymret for vennen din og at du kommer til å savne henne. Du har mange spørsmål som det er vanskelig for oss å svare på uten å kjenne mer til dem. Noe av det kommer an på om de er Norske statsborgere eller ikke, om de ikke er hva slags opphold har de osv. Det kommer også an på hvorfor de flytter og hva planen er når de flytter hjem.

Det er ofte vanskelig å bytte skole, det er sikker ikke lettere når det gjelder skole i et annet land. Det Franske skolesystemet har ikke dårligere standard enn det norske. Dersom vennen din kan fransk fra før er det enklere for henne å henge med. Norsken kan hun holde ved like med å chatte med deg og andre venner.

Det blir som sagt dessverre vanskelig for oss å gi deg gode svar på de andre spørsmålene du har uten å kjenne mer til familien.

Hold kontakten så godt du kan med henne, hun er heldig som har en som bryr seg så mye om henne!

Legger med noen artikler som kanskje kan gi deg flere svar.

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barn/ungdom som bor i utlandet

Verdenskart

Er det noen som helst organisert oppfølging av barn som bor i utlandet fra norske myndigheters side?

Les mer

Barn/ungdom som bur i utlandet

Er det noka organisert oppfølging frå dei norske styresmaktene si side av barn som bur i utlandet?

Les mer

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra