Hopp til hovedinnholdet

Jeg er ei jente på 20 som leier toppetasjen i et hus hos noen. Hvem er pliktig til å erstatte en ødelagt servant?

Jente 20 år
 

Spørsmål
Hei! Jeg er ei jente på 20 som leier toppetasjen i et hus hos noen. Her en dagen oppdaget jeg at det var kommet en sprekk i servanten på badet. Jeg sjekket det nærmere ut og så at et skar bak på vasken var ute, slik at det var et bittelite hull i servanten. Da jeg vasket vasken min sist var vasken fin og glatt uten denne sprekken, og jeg har ikke vært i leiligheten min siden den gang. 2 dager etter vaskingen kom jeg hjem og så denne sprekken.
Har ringt forskjellige butikker som påstår dette må være en slagskade, men jeg har ikke mistet eller slått noe ned i vasken. Men okey, om det isåfall blir mitt ansvar vil jeg vite hva rettigheter jeg har innen prisgrunnlag for vasken.
Det jeg lurer på da er om jeg er pliktig til å erstatte denne servanten helt alene eller om huseier også skal betale noe. Jeg regner med den er 5-10 år gammel.
Hvis jeg må erstatte servanten, må jeg kjøpe en ny vask til 4-5000 kr eller har vasken synket i verdi (pris) i løp av 5-10 år p.g.a slitasjer fra andre leieboere og fordi den er gammel. Blir det eventuelt at jeg skal betale en halvdel på vasken og huseier sin halvdel eller hvordan er dette.
Eventuelt om det blir betaling, kan dette trekkes fra Depositumet jeg har på 10.000 kr?

*undrer*
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Det er vanskelig for oss å vurdere hvordan skaden har oppstått. Huseier kan kreve at du erstatter vasken dersom det bevises at du har ødelagt den. Skyldes det vanlig slitasje og aldring er det huseieren som har plikt til å erstatter den. Dette følger av husleieloven som du finner her. Dersom du må erstatte vasken kan du ha krav på vederlag for den verdiøkningen en ny vask fører med seg.

Se ellers forbrukerrådets artikkel om rettighter ved leie av bolig.

Jeg foreslår at du snakker med huseieren om saken, og forklarer at du ikke vet hvordan skaden er oppstått, men at du ikke har vært uforsiktig.

Dersom dere ikke blir enige kan du ta kontakt med forbrukerrådet.

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sjekkliste ved flytting!

Ser på leilighet (colourbox.com)

Det kan være skummelt å flytte ut for første gang, og mange er usikre på hva de bør gjøre og ikke gjøre. Her får du noen gode råd til hva det kan være lurt å vite og gjøre når du skal flytte.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra


Quiz: Hva vet du om teoriprøven?

Når det øvingskjøres må...