Hopp til hovedinnholdet

hvordan jeg kanskje kan få stipend

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg bor i en liten kommune som heter .... Det er en videregående her mange går på, men jeg har lyst til å flytte til en større by. Som drammen eller noe. Derfor lurer jeg på hvordan jeg kanskje kan få stipend. Og når jeg flytter så må jeg jo betale for der jeg skal bo osv og hvis jeg finner meg jobb hvor masse kommer jeg til å tjene? I foreksempel i en kles butikk

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmålet ditt!


Generelt er det slik at man bare kan søke om opptak til skoler i det fylket der man bor ved søkefristen. Men om det er sånn at fylket ikke tilbyr det utdanningsprogrammet du ønsker å gå på kan det hende fylket ditt kan hjelpe deg. Du kan sjekke om ditt lokale inntakskontor er villig til å "kjøpe" en skoleplass til deg i fylket du vil flytte til, dette hender det at de gjør. Så du burde ringe inntakskontoret og spørre om hvilke muligheter du har for å få plass på utdannigsprogrammet du ønsker i et annet fylke, og om de kan hjelpe deg med hva du må gjøre fremover.

Å flytte for å gå på skole i et annet fylke kan være komplisert - så les denne artikkelen om flytting til nytt fylke. Du må også snakke med foreldre om dette.

Lånekassen har støtteordninger til dem som flytter for å gå på skole i et annet fylke. Les mer i artikkelen under svaret.

Snakk uansett med inntakskontoret der du bor, og der du ønsker å søke, om dine muligheter.

Jeg legger ved noen artikler under svaret om jobbsøking. Hvor mye man tjener vil likevel variere fra sted til sted Lønn er nemlig noe man avtaler med arbeidsgiver.

Masse lykke til!

Hilsen utdanningsrådgiveren, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Disse stipendene kan du søke om på videregående

Hundrekronersedler (colourbox.com)

Skal du begynne på videregående skole? Finn ut hvilke stipend du har rett på.

Les mer

Flytte for å gå på skole – kan foreldre nekte deg?

Gutt diskuterer med faren sin (colourbox.com)

Planlegger du å gå på en skole langt unna? Irritert fordi foreldrene dine nekter deg å flytte hjemmefra? For man har jo rett til å velge hvilken skole man vil gå på selv, har man ikke? Eller? Her finner du reglene.

Les mer

Tjen penger på småjobber

Småjobber (colourbox.com)

Er du for ung til å ha en fast jobb? Eller tar det for mye tid? Her er en oversikt over ulike småjobber du kan tjene penger på.
Av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Videregående skole
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om videregående skole