Hopp til hovedinnholdet

Jeg klarer ikke å bo lenger med min mor. Finnes det noen støtte å få?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har det ganske dårlig hjemme. Det har begynt å tatt veldig mye på hvordan jeg har det psykisk og utviklet seg til en depresjon (tror jeg), noe som jeg vil si ikke er bra. Jeg bor alene sammen med moren min. Hun er veldig masete og kjefter på meg konstant, ofte klager hun på hvordan jeg er og dette gjør meg lei meg. Før jeg flyttet slet jeg ikke på noen slags måte psykisk, det på grunn at jeg bodde med faren min, som ikke er sånn i det hele tatt. Jeg var veldig psykisk sterk, men det ble jeg ikke etter jeg flyttet sammen med moren min. Så jeg lurer på en ting. Kan jeg flytte hjemmenfra? Jeg vet foreldre har rett også videre inntil du er 18. Men hvis det er så ille at jeg har det helt dårlig hjemme, noe jeg vet barn ikke burde ha, går det ikke ann da? Jeg vil heller ikke flytte til pappa, for han bor i Finnmark, mens vi bor i Fredrikstad, og det er her jeg vil bo inntil videre. Kunne det ha gått å flyttet alene, hvis jeg får en slags støtte?

Besvart 11.10.2018 09:16
 

Svar
Hei

Så fint at du tar kontakt med oss når du har det vanskelig :-) Dette hørtes da trist ut! Det er aldri hyggelig å bli kjeftet på, og når det blir mye av det har det en tendens til å gå på helsa løs - noe du kjenner på når du opplever deg deprimert.

Ofte er det slik at vi mennesker ikke helt ser hvordan vi selv oppfører oss, og derfor kanskje ikke heller forstår hvordan oppførselen vår oppleves av andre. Nå vet jeg ikke så mye om din mor, men undrer på om det kan være slik for henne? Hvordan tror du hun ville reagert om hun hadde fått vite at hennes væremåte overfor deg, går utover din psykiske helse?

Det være nyttig for deg og din mor å få snakket sammen på en god måte. Det kan et familievernkontor hjelpe dere med. Du kan selv ta kontakt med familievernkontoret, snakke med en terapeut og sammen kan dere bli enige om å invitere din mor til en time.

Terapeuten vil hjelpe dere med å finne ut av hvorfor ting er slik de er, og hva som skal til for at det kan bli bedre. Ofte handler det om kommunikasjon, og at man har kjørt seg litt fast. I andre tilfeller er det behov for hjelp til å seg selv utenfra, og hjelp til å forstå hvordan en oppleves av andre. Mange ganger skal det ikke så mye til for å løse problemene. Familievernkontorene er et gratis tilbud. Link som hjelper deg med å finne det nærmeste familievernkontoret:
www.bufdir.no/Familie/Finn_familievernkontor/ 

Uansett hva som kan være mulig å få til, så har du det vanskelig akkurat nå. Hvis du trenger å prate med noen kan du ringe alarmtelefonen for barn og unge tlf.nr 116111. Der vil du få snakke med en hyggelig voksen, som vil kunne hjelpe deg med saken.

 

I tillegg kan du alltid snakke med helsesøster på skolen, eller på helsestasjonen. Sammen kan dere finne ut hva som kan være nyttig i akkurat din situasjon.

I forhold til støtte for å bo alene, kan det være mulig å få økononisk støtte gjennom NAV. Det skal imidlertid noe til for å få denne støtten, som gis til ungdommer som av ulike årsaker ikke kan bo hjemme. Du kan lese mer om dette på NAV.no sine sider. Hvis du fortsatt tenker at du er i målgruppen, kan du bestille deg en time hos NAV, slik at du får redegjort godt for hvorfor det er vanskelig for deg å bo sammen med din mor.

Selv om du nå ønsker å flytte fra din mor, kan det hende at dere begge er best tjent med at dere får snakket ut om det som er vanskelig, og slik bedre forholdet deres. Mest sannsynlig skal dere ha kontakt fremover, og da kan det være greit å ha rydda i det som er vanskelig.

Jeg legger ved linker til noen artikler som kan være interessante for deg.

Håper at dette var til hjelp. Lykke til :-)

Med vennlig hilsen Familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

Du kan selv kontakte barnevernet

Jente ringer (colourbox.com)

Har du det vanskelig hjemme eller er bekymret for hvordan andre har det? Meld fra til barneverntjenesten. I barneverntjenesten tenker man at det er bedre å si ifra, enn å la være.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra