Hopp til hovedinnholdet

er det mulig å flytte hjemmefra med foreldrenes samtykke

Jente 13 år
 

Spørsmål

jeg bare lurer på om det er mulig og flytte hjemmefra, med foreldrenes samtykke. Når man er 13 år? Altså flytte til onkel eller noe. Fordi at jeg har veldig lyst til og bytte ungdomsskole. Og for at jeg skal kunne bytte til den jeg vil gå på så må jeg flytte. Og jeg kan jo ikke akkurat flytte ut i egen leilighet. Grunnen til at jeg vil flytte er at jeg ikke har NOEN venner på skolen min. Føler at jeg aldri er velkommen dit jeg går. Blir aldri invitert til ting. og tror ikke engang lærerne liker meg! Så lurte på om dette var mulig? Jeg har veldig veldig lyst til og flytte til onkelen min i Finnmark. Fordi at der er jeg helt sikker på at ingen kommer til og kjenne meg igjen. Siden det liksom er i andre enden av Norge. Vet ikke om det har noe og si sånn sett. Men hvis jeg for eksempel bare bytter til nabo skolen. Så er det jo en veldig stor sjanse for at folk vet hvem jeg er. Så derfor så tenkte jeg at hvis jeg flytter langt unna så er det ingen som kommer til å kjenne meg igjen...

Besvart 10.06.2019 17:38
 

Svar
Hei
 
Takk for at du skriver til oss!
 
Det gjør vondt å lese at du ikke føler at du har noen venner- jeg forstår at du tenker på å bytte skole da!
 
Frem til du er 18 er det imidlertid foreldrene dine som har ansvar for deg. Hvis du ønsker å flytte må foreldrene dine være enige med deg. Hvis de syns det er greit, har de plikt til å forsørge deg frem til du er 18 år.
 
Det er helt riktig at det ikke er noe løsning å bo alene i leilighet når man er så ung. For de fleste er det også drastisk å flytte fra foreldrene sine for å bo hos en slektning langt unna. Det beste er nok at du, foreldrene dine og ansatte/helsesykepleier på skolen snakker sammen om at du ikke opplever å ha venner på skolen. Skolen har nemlig plikt til å hjelpe elever som strever enten faglig eller sosialt. Mange ganger kan slike ting løse seg dersom flere jobber for det.
 
Strever man med følelsen av å ikke bli likt- er det lett at man tenke at det gjelder for flere, selv om det oftest ikke er tilfelle. Desto viktigere er det at du sier ifra om hvordan du har det slik at du kan få hjelp til å nyansere opplevelsen.    
 
I noen tilfeller kan det være aktuelt å bytte skole- og det er ikke sikkert at det er så dumt å bruke naboskolen. Men, det er oftest slik at man må søke om å bytte skole- og det må begrunnes nøye. Derfor vil det være viktig at flere vet hvordan du har det og flere som arbeider for å finne løsninger enten det blir på din nåværende skole eller på en annen skole.
 
Jeg håper at svaret mitt kan være til nytte for deg!
 
Mvh familieterapeuten ung.no 
 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra