Hopp til hovedinnholdet
Nervøs jente (colourbox.com)
Følg ung.no på Snapchat
Følg ung.no på Snapchat

jeg er en jente på 16 som har lyst til å flytte hjemmefra,men jeg har dårlig erfaring med barnevernet fra jeg var liten, og vil derfor ikke bo på noen av de tingene. Er en måte jeg kan bo for meg selv alt tatt i betraktning?

Jente 16 år
 

Spørsmål
Hei, jeg er en jente på 16 som har lyst til å flytte hjemmefra, fordi jeg må gjøre mye av det en forelder skal gjøre, og får dermed ikke gjort så veldig mye lekser osv. Jeg må vaske det meste av huset, rydde, passe på lillebroren min, lage middag, gå i butikken og kjøpe det vi skal ha til middag osv. Jeg vet jeg ikke kommer til å få lov av moren og faren min til å flytte for meg selv, fordi de ikke stoler på meg, de tror jeg er som alle andre ungdom som fester osv. Men jeg er ikke sånn liksom...Og jeg vet at siden jeg bare er 16 må jeg kanskje bo i foster familie, eller på barneverns instutisjon, men jeg har dårlig erfaring med barnevernet fra jeg var liten, og vil derfor ikke bo på noen av de tingene...Når jeg var liten ble jeg flyttet til et fosterhjem og der fikk jeg mye av kjeften for hva ungene til fosterforeldrene mine gjorde gærnt osv, dessuten ble søstera mi seksuelt misbrukt i det fosterhjemmet hun bodde i...Så jeg lurte på om det er en måte jeg kan bo for meg selv alt tatt i betraktning? Jeg tar på en måte vare på meg selv allerede, jeg betaler for skolen min, siden jeg går på privatskole, jeg betaler for skoleutstyr jeg trenger osv...Jeg vet at jeg kan få støtte fra staten osv. og jeg kan godt skaffe meg jobb, har liksom ikke hatt tid til jobb siden jeg har måttet gjort nesten alt hjemme...Mamma og pappa har en sånn sykdom som gjør at de blir fort slitene og har vondt i armene hele tiden liksom, det er grunnen til at jeg må gjøre så mye hjemme, men hvis jeg skal kunne få den utdannelsen jeg vil ha, trenger jeg brae karakterer og jeg får ikke det hvis jeg får gjort leksene mine osv...Så jeg lurte på; Hva skal jeg gjøre? Jeg vil ikke bo i fosterhjem eller no sånt, jeg har lyst til å bo for meg selv, og jeg vet jeg kommer til å klare det liksom...
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei du!

Beklager at du har ventet så lenge på svar!

Først vil jeg si at jeg synes det er kjempeleit å høre at du og søsteren din har hatt en så uheldig erfaring av det å bo i fosterhjem. Selv om jeg tror at det har vært et unntak, forstår jeg godt at du er skeptisk til barnevernet og til fosterhjem.

Jeg synes det er vanskelig å forstå at hvis moren din er syk slik du beskriver at hun ikke får avlastning og hjelp hjemme. Det er ikke din jobb å være hjemmehjelp hjemme.


I følge Norsk lov må mindreårige ha noen som står økonomisk og juridisk ansvarlig for dem. De kan ikke ta dette ansvaret selv. Dette vil si at enten må foreldre ta vare på dem , de må taes vare på av en verge eller barnevernet må ta over omsorgen for dem. Før man er 18 kan man ikke disponere alle pengene sine selv, ikke ta opp lån eller skrive under på en leiekontrakt selv uten underskrift fra foreldre eller verge. Den eneste måte du kan flytte hjemmefra, mot dine foreldres vilje, er gjennom barnevernet. I noen tilfeller plasserer barnevernet ungdom mer i egen bolig eller i bokollektiv. Dette bør du nesten diskutere med barnevernet.

En annen løsning er at barnevernet kan hjelpe deg til å få det bedre hjemme. De kan kanskje bidra til at moren din får hjelp til å gjøre husarbeid og lignende oppgaver. Slikk at du kan få være ungdom i fred. Om du synes det er for risikabelt å ta kontakt med barnevernet der du bør, kan du ringe anonymt til dem å diskutere mulighetene dine for hjelp. Det er viktig at du sier hvor dårlig erfaring du har hatt tidligere og hva det har gjort med deg.

lykke til!


Vennlig hilsen

Familiepsykologen,ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra


Quiz: Hva vet du om tobakk? #2

Hvor er snus mest utbredt i verden?