Hopp til hovedinnholdet
Ung.no på Snapchat
Nervøs jente (colourbox.com)
Nervøs jente (colourbox.com)

Jeg er en 16 år gammel gutt som har egen leilighet. Jeg har blitt kjent med en 13 år gammel jente fra USA. Kan hun flytte til Norge og bo hos meg? Hun sier at hennes foreldre antagelig vil godta dette og at de kan sende penger som hun kan leve av.

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Jeg er en 16 år gammel gutt og har flyttet ut i en egen leilighet bort fra foreldrene mine. Det er bare 15 mins unna så det er ikke så langt. Jeg har blitt veldig godt kjent med en 13 år(1997) gammel jente fra amerika over internettet og hun ønsker og flytte hit. Og da ville hun også gjerne ønske og bo hos meg. Hun sier at foreldrene antagelig vis vil godta dette. Og at de også kan sende henne penger som hun kan leve av. Men hun vil dra alene, siden foreldrene har jobber som er så krevende så de nesten aldri er hjemme med henne uansett. Det jeg lurer på er om dette i det hele tatt er mulig? Når det kommer til at hun kun snakker engelsk, at hun ikke har fullført ungdomskolen enda og faktumet at hun bare er 13. (Hun har også en hjerte sykdom som hun har hatt hele livet og ligger inne for igjen nå.) Hvordan er reglene for dette, og er det mulig i det hele tatt? (Jeg vet ikke om jeg plasserte dette i riktig kategori)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hennes foreldre må samtykke til at hun flytter. Men selv om de samtykker vil dette bli vanskelig å få til. Det største problemet er nok hennes alder - hun har ikke fylt 18 år.

 

Dersom hun skal kunne flytte til Norge må hun fylle vilkårene for oppholdstillatelse i Norge. Når hun blir eldre er det mulig for henne å få oppholdstillatelse fordi hun har kommet inn på skole i Norge, eller fordi hun har fått arbeid her eller for eksempel fordi hun skal gifte seg med en som er bosatt i Norge. Men kort fortalt er en 13-åring for ung til å fylle vilkårene for oppholdstillatelse på egen hånd. Slik jeg ser det er hennes eneste mulighet for å kunne flytte til Norge at en eller begge av hennes foreldre flytter sammen med henne.

 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra