Hopp til hovedinnholdet
Ung.no på Snapchat
Nervøs jente (colourbox.com)
Nervøs jente (colourbox.com)

Klarer ikke bo hjemme. Gått til Bup. Få hjelp og støtte til leilighet?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 16 snart 17 år. Jeg har gått til bup i ca 2 år, men sluttet i fjor fordi hun jeg snakket med sluttet i jobben sin. Jeg har bodd hos mamma de siste årene fordi jeg ikke har orket å bo hos pappa. Han har kjeftet, skreket, slått, dyttet meg osv. Men han har to sider av seg, han kan enten være snill og grei, eller være helt jævelig. Men nå er det sånn at mamma og jeg bare krangler og ting er veldig vanskelig (lang historie kort) Så vil hun egentlig ikke at jeg skal bo hos henne, så nå bor jeg hos pappa da. Dette funker ikke så bra, men jeg overlever. Har ikke vært her så lenge ennå... Midt oppi alt dette går jeg på videregående og har en egen hund. Har jo hørt at man kan få barnevernsleilighet, men at da kan man ikke ha dyr. Da blir ikke dette en mulighet for meg... Har heller ikke tid til å jobbe noe særlig pga skolen og hunden. Jeg vet rett og slett ikke hva jeg skal gjøre... Er heller ingen i familien som hjelper til. Føler meg bare ensom og alene..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei!

 

Du skriver at du i en periode har bodd hos mamma fordi du ikke orket fortsette å bo hos pappa da han har kjeftet, skreket, slått og dyttet, men at du og mamma nå krangler slik at hun vil du skal bo hos pappa igjen. Slike forhold er ikke bra verken for deg eller andre barn/ungdommer. Du skriver også at du føler deg ensom og alene. Det er ingen god følelse og selv om du begynner å nærme deg voksen alder så har du behov for og rett til å få omsorg, bli ivaretatt og føle deg elsket.

 

Du sier du går på videregående skole og har egen hund. Slik jeg forstår det du skriver, er dette ting som er viktige for deg og som du syns er ok. Samtidig har du en hjemmesituasjon som gjør at hverdagen din er vanskelig. Forstår deg slik at foreldrene dine skyver deg frem og tilbake mellom seg, men du sier ingenting om hvem DU helst vil bo med. Du sier videre at ingen i familien din hjelper til. Tror du de vet hvordan du har det og at du trenger hjelp?

 

Du sier du har gått til Bup i 2 år, men ikke hvordan du opplevde dette. Var det til hjelp slik at du kunne tenke deg å begynne der igjen?

Du har muligens blitt henvist til Bup fra enten helsesøster eller fastlege og jeg foreslår at du tar kontakt med vedkommende og forteller hvordan du har det nå. Om ikke det er mulig, kan du tenke over om det er noen andre voksne som kan hjelpe deg; lærer, tante eller andre. Kanskje du kan ta med deg en venninne du stoler på, hvis du syns det blir lettere.

 

Ungdom skal ikke ha det slik du beskriver og det er viktig at du får hjelp til å endre din situasjon.  Du kan på eget initiativ ta kontakt med barneverntjenesten. De vil kunne hjelpe deg på ulike måter; enten ved å hjelpe deg og foreldrene dine til å få det bedre sammen, de kan finne hjelp i familien din eller finne andre løsninger i forhold til din bo-situasjon. Ikke la deg stanse av «rykter» om at man ikke kan ha dyr, det finnes mange ulike alternativer innen barneverntjenesten.  Du finner en oversikt over barneverntjenester i Norge på www.barnevernvakt.no og vil der finne telefonnummer og adresse til barneverntjenesten der du bor. 

Dersom dette er vanskelig, kan du ta kontakt med Alarmtelefonen for barn og unge som kan hjelpe deg å komme i kontakt med barneverntjenesten i din kommune eller andre du kan få hjelp hos. Telefonnummeret til Alarmtelefonen for barn og unge er: 116111. Det er gratis å ringe dette nummeret.

 

Med vennlig hilsen

 

Alarmtelefonen for barn og unge i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Flytte hjemmefra
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om flytte hjemmefra