Hopp til hovedinnholdet

jeg skal skifte navn, vil alle få beskjed om at jeg har skiftet navn?

Jente 17 år
 

Spørsmål

jeg blir snart 18 og da tenker jeg å skifte navn. da trenger jeg ikke tillatelse fra mine foreldre. jeg tenke å sende en søknad over internett. jeg søkte på "hvordan skifte navn" og da kom det opp en side med et skjema fra skatteetatens hjemmeside. det skjemaet kunne jeg sende elektronisk og få svar om søknaden var vellykket innen noen uker. kan jeg skifte navn på denne måten? og så lurte jeg på hva som vil skje med alt jeg er medlem i, som bank, bibliotek, skole, ungdomsorganisasjoner, kommunen jeg er bosatt i og den jeg bor i på hybel, NAV, barnevernet, postverket, lånekassen ... Vil alle få beskjed om at jeg har skiftet navn? må jeg vasle hver enkelt? og hva skjer om en privatperson sender et brev til meg med det gamle navnet mitt på? vil jeg få brevet likevel? hvor lang tid kan det ta før det nye navnet mitt er i omløp og er registrert overalt jeg hører til?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Ja, du kan skifte navn på den måten.

Da vil navnet ditt bli endret i folkeregisteret, og en del steder vil oppdatere navnet ditt ut fra hva som står i folkeregisteret.

Jeg kan ikke gi deg noen uttømmende liste over hvordan alle stedene gjør dette, men du må følge opp litt selv. Se hvem som endrer navnet ditt, og si fra til dem som ikke gjør det automatisk.

Bankkort og pass er viktigst å sørge for at blir riktig.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ønsker du å bytte navn?

Eksempler på navn (ung.no)

Reglene om navn er samlet i en egen navnelov. Der står det litt om regler for hva slags fornavn, mellomnavn og etternavn du kan ha.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Forbruker
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om forbruker