Hopp til hovedinnholdet

Hva koster det å flytte for seg selv?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er 17 år, men fyller 18 i januar. Jeg går vg1 elektro i år, og gikk vg1 bygg i fjor (byttet pga interesse). Ei stund nå har jeg hatt veldig lyst å flytte ut, er ikke noe problem med foreldrene mine, føler bare ikke jeg trives hjemme, og de er alt for strenge, strengere enn det trengs. Jeg har ikke jobb, men har litt penger i banken som jeg har spart opp gjennom årene. Jeg lurer da på, er det mulig for meg å flytte ut nå, og om jeg kunne fått noen tips til dette? Jeg bor på Sørlandet nå, men kunne gjerne tenke meg å bo en plass på Sørlandet, eller i rogaland (Bergen, Haugesund) hvor mye vil dette koste ca? Og hvordan kan jeg få til dette? Jeg har ikke jobb nå som sagt, men kunne gjerne hatt en jobb. Tenker også at det kan bli problemer med skolen, men jeg har virkelig lyst å flytte ut. Håper dere skjønner litt hva jeg lurer på nå :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Når du flytter for deg selv er det særlig boutgiftene som blir en ekstra utgift. På finn.no kan du sjekke hva aktuelle hybler/boliger til leie koster i det området du ønsker å flytte til.

Utgifter til mat og husholdningsartikler vil nok også bli litt dyrere når du bor for deg selv. Statens institutt for forbruksforskning (SIFO) har laget et referansebudsjett for vanlige forbruksutgifter. Budsjettet finner du her: kalkulator.referansebudsjett.no/php/standard.php

Ved å legge inn alder og hvor mange som bor i boligen, kan du finne ut hva SIFO mener er et normalt forbruk. Dette er selvfølgelig ingen fasit, alle er forskjellig når det gjelder hvor mye penger de bruker, men det kan gi deg en pekepinn på hva du må regne med.

Så lenge du er under 18 år har foreldrene dine ansvar for å forsørge deg. Det er likevel ikke sikkert de kan eller vil betale utgiftene dine dersom du ikke bor hjemme.

Dersom du flytter for deg selv mens du går på skole, kan du få lån og stipend i Statens lånekasse. Du finner opplysninger om dette på lanekassen.no.

Det du får fra Lånekassen vil nok ikke være nok til å dekke boutgifter og det du trenger for å leve for. Du vil nok være avhengig av hjelp fra foreldrene dine eller å jobbe ved siden av skolen for å kunne dekke utgiftene.

Lykke til!

 

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Forbruker
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om forbruker