Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor er ikke dameprodukter som bind og tamponger gratis?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg kom nettopp over et tema som jeg stusset litt over. Kvinner har jo mensen, det er det ingenting vi kan gjøre noe med. Det er en naturlig prosess som indikerer på at kroppen vår funker og at vi kan reprodusere. Så siden alle kvinner får mensen en eller annen gang i livet, hvorfor er ikke dameprodukter som bind og tamponger gratis? Ettersom vi rett og slett ikke kan unngå å få mensen. Medisiner som er nødvendige for syke personer er jo gratis. Jeg sier ikke at mensen er en sykdom, men du kan ikke velge det bort heller. Dessuten er dameprodukter fryktelig dyre, og jeg tør ikke å regne ut hvor mye penger som blir brukt totalt. Hvorfor er det ikke fokus på dette i politikken?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du har jo et poeng i det du skriver.  -På en annen side, så er det mange naturgitte ting som vi må finne løsninger for og som ikke dekkes av det offentlige.  Bleier til små barn, for eksempel... Et annet argument i saken, er kanskje at siden det gjelder så mange, så er det rettferdig at alle betaler.  -Og gutter må jo betale for barbersaker, kan man følge opp...

Å stiller kritiske spørsmål, er bra.  Fortsett med det!  -Og hvem sier at ikke DU skal engasjere deg politisk, eller ta DIN mening opp med en politiker som kan bringe saken videre?  -Du har muligheten til å påvirke.  Bruk den!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mensen - sånn er det

Bind (colourbox.com)

Har du spørsmål om mensen? Lurer du på hva mensen egentlig er, hvor mye blod som kommer eller hva det betyr at den er uregelmessig, eller kanskje lurer du på noe om farge eller lukt eller hva menstruasjonssyklus betyr?

Les mer

Å nei, ikke mensen nå!

Skal sette inn tampong på badet (ung.no)

"Åh, nei....!" har du kanskje tenkt når du oppdager at det er tid for mensen akkurat i den ferieuka du skal på badeferie eller telttur med kjæresten. Her kan du få noen tips som kan være til hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Forbruker
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om forbruker