Hopp til hovedinnholdet

Hvor mye lommepenger er vanlig?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en 14 år gammel gutt, som lurer på om 180 kr i måneden lommepenger er vanlig. Jeg får betalt mobilabonoment ekstra. Lurer også på om det er noen artikler, som sier noe om anbefaling av antall lommepenger. Familien min har god rad, og dette er kun et spørsmål om prinsipp og fornuft.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Vi har dessverre ikke noen god oversikt over hva som er vanlig å få i lommepenger når man er ungdom. Det avhenger av flere ting: Hvilken og hvor mye jobb man gjør - familiens økonomi - og som du selv skriver; familiens prinsipper og fornuft.

Vi har heller ikke en helt spesifikk artikkel som tar opp dette tema men ditt innspill har gitt oss inspirasjon til å lage en artikkel. Kanskje får vi det snart? Vi har imidlertid en vote som handler om lommepenger, og når du ser resultatet der får du i alle fall et bilde av hvilke lommepenge-avtaler mange ungdommer har med foreldrene sine.

Hvis du er uenig med foreldrene dine om mengden lommepenger du mottar fra dem, syns jeg du skal invitere dem til en prat, en slags forhandling. Da må du tenke godt igjennom på forhånd hva du mener er en rimelig sum (kanskje du kan høre med vennene dine om hva de får?) for det arbeidet du gjør og hva du tenker du kan bidra med av arbeid. Vær villig til å fire på kravene og komme foreldrene dine i møte. Lytt til deres argumenter og forklar hvorfor du mener du fortjener den summen du vil ha. Hvis du tar deg tid til å fortelle dem hvorfor du mener det du gjør, er det større sjans for at de forstår deg og kommer deg i møte. Hvis dere får til å ha en slik "forhandlingsprat" i ro og fred kan det hende at du når igjennom med noen av dine ønsker. Det er god trening å forhandle og diskutere med foreldrene sine uten å begynne å krangle. 

Et annet tips hvis du vil ha mer penger, er å få seg en ekstrajobb. Se artiklene jeg har lagt ved under som gir gode tips og råd i forhold til det. 

Jeg håper dette ga deg noen svar. Jeg syns det er flott at du er engasjert, og vil få mer kunnskap dersom du er uenig i avtalene hjemme. Lykke til! 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan spare lommepengene dine

Mynter (colourbox.com)

Forsvinner lommepengene nesten før du får dem? Brenner pengene i lomma di? Du er nok ikke alene, og heldigvis finnes det råd.

Av Julie, ungdomsjournalist ung.no.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg?

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Ung.no gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Økonomien din
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om Økonomien din