Hopp til hovedinnholdet

Jente på 15 år, forelsket i faren til venninnen sin.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er ei jente på 15 år som har et problem.. Jeg tror jeg er forelsket i faren til venninnen min. Jeg har hatt mange våte drømmer om han i det siste, og hver gang jeg er hos venninnen min så får jeg sommerfugler i magen når jeg snakker med han eller ser han. Han er 44 år og han er egentlig skikkelig kjekk, og han er kjempesnill og morsom. Han er liksom "filf". Han tuller skikkelig mye med meg, på en måte flørting, så det virker som om han liker meg tilbake. Hva bør jeg gjøre for å finne ut om han liker meg? Og hvordan kan vi ha et forhold bak ryggen til venninnen min uten at hun og moren hennes får vite om det? Hilsen frustret jente

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15 år

Hva vi tenner på og tiltrekkes seksuelt, er forskjellig fra person til person. Dette kalles individuelle tenningsmønstre, og er noe som utvikler seg i oss som mennesker, etterhvert som vi utforsker verden som seksuelle vesener.

Hva vi tenner på er derfor ikke noe som vi kan bestemme oss for. Det handler ofte om tilfeldig påvirkning fra både kultur og oppvekst, og ikke noe som vi velger bevisst.  

Likevel er det sånn at noen tenningsmønstre kan være problematiske. At du tenner på en eldre mann er umulig å gå videre med, nettopp fordi det i Norge er forbudt å ha seksuell omgang med noen under seksten år. Dette betyr at det vil være ulovlig for faren til venninnen din å ha et seksuelt forhold til deg, siden du er mindreårig.

Noen ganger kan det være vanskelig å skille hva som er uskyldig tulling, fra hva som er flørt med seksuelle undertoner. Det er faren til venninnen din sitt ansvar å være den voksne, og ikke overskride grensene med en seksualisert tilnærming til deg.

Det jeg tenker kan være lurt, er å utforske fantasiene dine. Hva er det som ligger bak, hva er det som gjør han attraktiv? Er det andre faktorer som spiller inn i det du finner seksuelt pirrende? Hva tenker du fantasiene dine kan handle om for akkurat deg?

Ved å være nysgjerrig på dette, kan det jo også være du oppdager andre ting. Kanskje kan det være sånn at det er trygt å tiltrekkes noen med erfaring, og som du kjenner godt? Kanskje kan det handle om et ubevisst ønske om å bli ivaretatt elller passet på? Kan det være at du føler deg smigret, over at han som voksen viser deg så mye oppmerksomhet?

Selv om vi mennesker ikke velger hvem eller hva vi finner seksuelt opphissende, har vi alle en mulighet for å kontrollere det vi gjør. Vi har også muligheter til å utvikle nye tenningsmønstre, som kan være mere fungsjonelle for oss.

Jeg vil derfor anbefale deg å snakke med noen som kan hjelpe deg med å utforske de følelsene som du deler. Kanskje har du en helsesøster på skolen der du går, som du kan snakke med dette om? Hun har taushetsplikt i forhold til det du forteller.

Noen tenningsmønstre blir mindre spennende når en oppdager andre muligheter. Kanskje kan det være lengselen etter noe annet som ligger bak din tiltrekning av en eldre mann? Kanskje kan det være en lengsel etter kontakt, nærhet og omsorg?

Lykke til!

Hilsen Ingun 

Helsesøster
Helsestasjon for Lesbisk, Homofil, Bifil og Trans ungdom,

13-30 år.
lhbt@bga.oslo.kommune.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersforskjell
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersforskjell