Hopp til hovedinnholdet

Jente 18 år. Venninnen på 15 år er forelsket i henne, er aldersforskjellen for stor?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Venninnen min på 15 år er forelsket i meg, og jeg begynner å føle det samme for henne. Er aldersforskjellen for stor?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 18 år

Så fint at du holder på å utforske forelskelsen, dette er jo ofte deilige følelser.

Du skriver ikke noe om hva, aldersforskjellen er for stor i forhold til. Handler dette om utforsking av seksualiteten dere i mellom, eller handler det om kun å være kjærester?

Det er jo sånn at den seksuelle lavalder i Norge er på 16 år. Denne er satt for å unngå at barn / ungdom under 16 år, skal utnyttes av noen voksne på en seksuell måte.

Venninnen din er 15 år, er det sånn at det er lenge til hun er 16 år?

Det er jo forskjell på 15 åringer, noen er mye utviklet, andre ikke. Derfor kommer det jo også an på hvem venninnen din er, og hva hun synes er greit.

Hvis det er slik at hun snart nærmer seg 16, og er både fysisk og emosjonelt moden, så tenker jeg ikke at det kommer til å bli noe problem om dere også utforsker seksualiteten sammen, selv om du er noen år eldre enn henne. Hadde du foreksempel vært 20 år eldre, ville saken vært annerledes.

Aldersforskjellen sier ofte noe om alvorlighetsgraden, dersom det hersker usikkerhet om noen har blitt utsatt for seksuelle overgrep. Jo større aldersforskjell, desto mere forventes av den voksne.

Likevel kan loven tolkes på en slik måte, at du som 18 åring kan bli anmeldt for et straffbart forhold, dersom foreldrene til venninnen din anmelder dette. Likevel er det lite sannsynlig at du blir straffet for det, nettopp fordi dere er relativt lik i utvikling.

Hvis du bare i dette spørsmålet lurer på om dere kan være kjærester, så er jo dette helt fint selv om dere ikke er like gamle. Kan dere derfor utforske forelskelsen dere i mellom først, uten å gjøre noen seksuelle tilnærminger?

Tenker det er viktig at dere snakker sammen, og at dere ikke presser hverandre til å gjøre noe som den ene ikke er klar for. Ved å utforske hverandres grenser, og respektere de, vil dere stå bedre rustet til og møtes på det som er viktig for dere.

Ønsker dere masse lykke til!

Hilsen Ingun 

Helsesøster
Helsestasjon for Lesbisk, Homofil, Bifil og Trans ungdom,

13-30 år.
lhbt@bga.oslo.kommune.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersforskjell
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersforskjell