Hopp til hovedinnholdet
 

Spørsmål
Hei, jeg er da en jente på 21.

For ca 7 år siden så jeg på en oppsetning som senere kom ut på film (dvd). Etter hvert i stykke så kommer det en ung kvinne som gjør rollen sin levende og med god innlevelse. Spilte alstå en slem rolle. Jeg fikk på en måte "øynene opp" for henne, siden hun var så flink. Det førte til at jeg så dette stykket minst to ganger om dagen noen ganger også tre på en uke, bare fordi at hun var med. Ble litt smådeppa en liten stund fordi jeg ville være med i stykket sammen med henne...

For 2 år siden tok det nesten litt av. Jeg begynte å tenke mer på henne, hadde lyst til å bli kjent med henne,lurte på om hun stiftet familie og slike ting. Lurer på fortsatt hvem hun er egentlig. Merket et slags sug i magen, ble varm i kroppen som bredde seg til hendene, spesielt fingrene, magen, ryggen, og litt i brystet. Hjertet dunkte fort. Var ikke akkurat en berusende følelse, mer kilende kanskje. Gikk litt sånn i bølger egentlig hver dag til dag. Merket at jeg ble/ og er fortsatt litt egentlig glad når jeg tenker på henne. Det er viktig at jeg bemerker at jeg har ikke noe som helst tiltrekkning noe seksuelt/kjæreste til henne, det er vel denne beundringen. Men alikevel syns jeg det er så rart at jeg ble så imponert. Syns hun virker som en fantastisk person selv om jeg aldri har møtt henne. Det at jeg aldri kommer til å møte henne syns jeg er trist. Men det var mest verst i fjor, siden da kunne jeg begynne bare å gråte av sang som kunne være noe ligende til dette. Bare noen nevnte/eller jeg leste om akkurat "det" årstallet så fikk jeg en klump i magen. Lette etter informasjon om henne på nettet, men fant ingenting, det eneste var bare en artikkel jeg fant ang. dramastykket. Etter hvert som månedene gikk så drømte jeg bare mer og mer om henne. Det begynte først at jeg var tilskuer og "bak scenenen", men jeg fikk aldri snakket med henne.(I virkeligheten på scenen når hun var der var det mørkt belysning, sånn rødt lys og svart sminke i tilegg, så det var vanskelig å se henne sånn skikkelig.) Det varierte hvor hun framførte. Så begynte til at jeg fikk se henne uten komstyme også, i helt vanlig klær, selvfølgelig alltid fra avstand. Det nærmeste jeg kom til en gang i en av drømmene var at hun la den hånden sin på skulderen min, mens jeg så ned i bakken. Og en av de aller siste drømmene jeg hadde om henne var i januar måned en gang, og da hadde jeg drevet å lett rundt omkring på sted og plutselig så er jeg inne på et slags reisebyrå. Det sitter et par jenter/damer på den andre siden av rommet, og oppdager at hun er en av dem, men turte ikke å å gå bort til henne.

Jeg vet at hun er minst 11-15 år eldre enn meg. Har en søster som er 11 år eldre enn meg, kan det også har noe å si at hun virker så interessant for meg?

Viktig at jeg legger til at når jeg var liten så elsket jeg å snakke med eldre damer 50 år+, vet ikke hvorfor jeg bare likte det, og liker egentlig enda å snakke med damer. Også menn da, men jeg syns det er noe spesielt når jeg snakket med damer.

Skrev også i begynnelsen av at hun spilte en slem rolle. Jeg har vært fra jeg var barn (7 år+) veldig interessert å slemme roller (og i drama) enten jeg spiller en slem person selv eller at det er en slem person som spiller i mot meg(og jeg er den snille, som kanskje skal være redd, er noen ganger også at at jeg liksom blir litt redd på ordentlig også, får det kicket når jeg blir det.)

Jeg er i mot all ondskap og grusomheter ellers, så det er jo ikke hva som helst av slemme rolle jeg liker, kommer så klart annpå hva den slemme personen skal gjøre osv. Syns alltid at det å spille i en snill rolle i et skuespill var så "tamt", selv om jeg har aldri spilt noen ordentlig slemme roller i et helt fullstendig skuespill, da har det bare blitt litte grann.

Jeg legger også merke til hvis det er noen slemme personer i en film eller (i en voiceover- stemme i en tegenfilm for den sakskyld) blir jeg veldig interessert, spesielt hvis det er en dame som spiller. Skal ikke mer til enn et ansiktsuttrykk, bevegelse eller latteren egentlig (på de som spiller i en film man ser personen ordentlig.)

Jeg kan vel ikke ha vært/ eller er kanskje avstandsforelsket i henne? Kan jeg bare ha vært så fascinert? I og med at jeg liker så godt slemmer roller at det kunne ha forsterket det veldig når jeg så akkurat henne komme inn på scenen? Jeg har aldri vært så opptatt av et menneske jeg ikke kjenner og tilegg så er det en dame. Jeg driver å ser etter de damene som er rundt den alderen som hun er i, hvis de tilfeldig går forbi meg i håp om det er henne.

Jeg må også ta med at jeg ser på gutter som en kjæreste, er de jeg tenner meg på og har vært forelsket i (to stk ordentlig i alle fall). Enn som jenter ser jeg ikke slik på, de er bare for meg som en venn. Men jeg syns alt har blitt så rart etter jeg begynte å bli så interessert i hun damen i det stykket. Trodde etter hvert at jeg kunne kanskje være bifil, men det kan man vel umulig være når jeg ikke tenner på og vil være kjærester med de(?) Alt har vært så forvirrende etter alt dette.

Beklager for et utrolig langt innlegg, men det bare ble sånn. Tusen takk for at du tar deg tid til å lese alt dette!

*Rådvill 21-åring*
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei rådvill 21-åring!

Det høres ut som om du allerede har gjort deg ganske mange tanker om hvorfor du har de følelesene du har. En forelskelse trenger ikke å være basert på noe sekuselt. Det høres ut som om at denne kvinnen representerer ganske mange lengsler du har på en gang. Kanskje er det at hun er så uoppnåelig noen av det som gjør det lett å la deg rive med av denne besettelsen. Hvis dette er plagsom for deg kunne det kanskje vært nyttig for deg å få snakket med noen om hva dette handler om og får satt følelsene litt på plass. Mange har god nytte av noen samtaler med psykolog eller lignende.

Alle trenger vi å ha noen vi ser opptil og beundrer men når dette tar overhånd blir det bare plagsomt. Lykke til!

Vennlig hilsen
Familiepsykologen,ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Forelskelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om forelskelse


Quiz: Hva vet du om noveller?

Når kommer som regel vendepunktet i ei novelle?