Hopp til hovedinnholdet

Jeg er en person andre betror seg til da jeg holder på hemmeligheter. Selv klarer jeg ikke å stole på andre etter erfaring med falske venner og en vanskelig forelskelse. Hvordan kan jeg bli tryggere slik at jeg klarer å være mer åpen?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har alltid vært den vennene mine vet de kan betro seg til og stole på. Jeg setter stor pris på at andre tenker det om meg, men problemet er at jeg selv har vanskelig for å føle det samme om andre. På grunn av ting som har skjedd tidligere - falske venner og en vanskelig forelskelse, blant annet, sliter jeg rett og slett med å stole på folk. Det resulterer i at jeg går rundt med en del ting inni meg jeg gjerne skulle delt med andre, i tillegg til at jeg for eksempel skyr forhold. Eksempelvis trekker jeg meg raskt unna hvis ting begynner å bli seriøst mellom meg og en gutt - jeg er så redd for å bli såret, og tør ikke å stole så mye på andre at jeg på en måte blir avhengig av dem. Det er kanskje litt der det ligger; jeg vi for all del ikke føle meg avhengig av andre mennesker, og har en idé om at jeg skal unngå å stole på andre enn meg selv. Det er slitsomt. Hva kan jeg gjøre for å bli tryggere på andre, og begynne å stole mer på dem?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jente 15 år. Takk for at du skriver til Ung.no

Du forteller om uheldige livserfaringer som påvirker deg i stor grad. Det å stole på andre og tørre å knytte seg til andre har du utfordringer med. Du er ung. Mange på din alder har ennå ikke vært i et kjæreste forhold. Med alderen modnes man og klarer å ta bedre valg for seg selv. Det å være i et kjæresteforhold er svært krevende, og det kan være ødeleggende hvis det ikke er et godt forhold med gjensidig respekt. Alle har vi ansvar for å beskytte oss selv. Det å gå inn i forhold med ungdommelig liv og lyst er en risiko. Det er stor sjanse for å bli såret. Hvor yngre man er hvor større er risikoen. Du har ansvar for din egen sårbarhet. Du forteller at du nå har stor vegring og trekker deg raskt unna hvis det begynner å bli mer seriøst mellom deg og en gutt.

For din del tenker jeg ikke målet er å fortest mulig bli trygg igjen slik at du kan fortsette slik du frem til nå har gjort. Du skal lytte til de signalene kroppen din gir deg og ta lærdom av det. Du forteller at du trekker deg unna gutter, da tenker jeg det er riktig for en periode. De fleste har ikke kjærester før på slutten av videregående skole, kanskje dette er mest riktig for din del også. Paralleller til dette kan også tenkes å gjelde de vennene du har hatt som har sviktet deg. Du har ansvaret for å finne ut hvor dine grenser går i forhold til å være åpen. Disse grensene har du nå følt på har vært overskredet. Du velger nå å være en lukket person, holde alt for deg selv. På denne måten beskytter du deg selv. Det kan være lurt å ha det slik en periode slik at du igjen føler deg sterk. Med tiden vil sårene lukkes og din erfaring vil gjøre videre valg klokere.

Det er viktig å vite hvordan du kan beskytte deg selv. Livet gir ingen garanti for å ikke bli såret. Som voksne må vi passe på grensene våre. Det du skal tenke er at folk vil svikte og skuffe, men de gjør så godt de kan. Alle mennesker forsøker å ta vare på seg selv så godt de kan og i perioder har de nok med seg selv og klarer ikke å være der for andre. Når mennesker har nok med seg selv så kan deres venner føle skuffelse for manglende interesse og vennlighet. Dette skjer spesielt når vennene ikke vet om den vanskelige situasjonen til den andre. Hvis du klarer å tenke i situasjoner der du blir skuffet at nå har min venn nok med seg selv. Min venn har ikke overskudd til å tenke på meg akkurat nå. På denne måten kan du bli mindre såret da du slipper å tenke at du har svikefulle venner, men heller venner som har det vanskelig og kanskje trenger omsorg selv. 

Du forteller at du holder så mye inne i deg selv. Du har et behov for å dele dette med andre. Det er en god ide å snakke om vanskelige ting. Med venner kan du etter hvert forsøke å åpne opp litt forsiktig. Føl deg frem med varsomhet. Andre du kan snakke med er helsesøster på skolen. Helsesøster har taushetsplikt og har kunnskap og erfaring med ungdoms psykiske helse. Når man har en del vanskelige tanker og følelser kan det også hjelpe og skrive dagbok. Det å skrive vil også være godt for å redusere spenningene du har inni deg. Lette litt på trykket. 

Ved dette svaret legges også med noen artikler som kan hjelpe deg videre. Den ene artikkelen tar for seg hva helsesøster kan bidra med, den andre artikkelen tar for seg sjalusi i forholdet og den tredje artikkelen er informasjon om et verktøy du kan bruke for å øve deg på å bli mer trygg og mindre redd. Husk lytt til kroppens signaler. Gjør du dette vil de vanskelige følelsene roe seg med tiden.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen Helsesøster

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sjalusi og mistenksomhet - kjærlighetens bakside?

Sjalu (colourbox.com)

Sjalusi kan være som en liten djevel som gnager og fyller deg med vonde følelser. Det kan komme av at du selv har blitt sviktet, eller at du er redd for at du kan bli det.

Av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Forelskelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om forelskelse