Hopp til hovedinnholdet

Kan foreldrene mine bestemme om jeg får lov til å være sammen med han?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er ei jente på 15. Jeg har drivi å snakka med en som er 23, å ja det begynner å komme litt følelser inn i bildet! Jeg møter han en del og henger med han...han kjøper ting til meg, men her om dagen, møtte jeg han og da hadde han kjøpt en stor bukkett roser på ca 20 roser elns!.... Mamma begynner sefølgelig å lure, men ho tar å spørr ut venninna mi om ting, heldigvis så holder venninna mi kjeft om det meste så hun sier ikke så mye til mamma, jeg syns ikke det er greit at mamma tar å spørr ut venninna mi....jeg syns heller ho kan komme til meg å si noe, jeg har ikke trodd det var noe galt for ho virker så blid mot meg så er ikke rart jeg ikke har oppfatta at ho har noe i mot han, hun har tilogmed møtt han og snakka med han....men jeg har noen spørsmål , har foreldrene mine noe å si når jeg blir 16 å blir sammen med en på 23/24 ? Kan de nekte meg å flytte ut lengre unna der jeg bor nå pga utdanning når jeg starter på vgs? Takk for svar på forhånd❤️

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


I utgangspunktet er dette ditt valg. Det er jo din kjæreste. Likevel vil foreldre kunne ha mye å si. De kan jo på mange måter ikke tvinge deg til å ikke være sammen med han, men det er klart at de kan ha mye innflytelse. Du er jo under 18 og bor hjemme hos dem, så det er jo de som er ansvarlige for deg.

Når det gjelder utdanning er dette noe du og foreldrene dine må bestemme i fellesskap. Det er jo de som er ansvarlige for deg, så det vil nok være vanskelig for deg å flytte - om de nekter det. Du har likevel full rett til å velge den skolen du vil. Jeg vil råde deg til å prate med dine foreldre om dette. Selv om du i utgangspunktet kan flytte, så er det jo ikke sikkert at dette er den mest optimale løsningen, om det skader forholdet du har med foreldrene dine.

Lykke til!

Hilsen ungdomsredaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Flytte for å gå på skole – kan foreldre nekte deg?

Gutt diskuterer med faren sin (colourbox.com)

Planlegger du å gå på en skole langt unna? Irritert fordi foreldrene dine nekter deg å flytte hjemmefra? For man har jo rett til å velge hvilken skole man vil gå på selv, har man ikke? Eller? Her finner du reglene.

Les mer

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

Aldersforskjell i kjæresteforhold

Kjærester holder rundt hverandre (colourbox.com)

Er det sånn at kjærlighet ikke kjenner noen alder? Eller er det en utfordring at en kan gå på byen og ikke den andre? Kan det gå bra i et kjæresteforhold med stor alderforskjell, og hva er eventuelt utfordringene?

Skrivet av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersforskjell
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersforskjell