Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan foreldrene våre stole på oss?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på snart 15 år og er sammen med en gutt som har fylt 18 i år. Vi er veldig glade i hverandre. Vi sliter begge med ekstrem mental helse (alt fra schizofreni til angst og depresjon), men vi hjelper hverandre en del. Vi er begge veldig forelsket i hverandre og har vært sammen i 5 måneder. Men det er et problem. Aldersforskjellen. Foreldrene mine er veldig strenge og stoler ikke på han, det kan jeg forstå med tanke på alderen. Foreldrene hans er veldig hyggelige mot meg, men han har også problemer med å stoler på han med meg. Vi har ikke hatt sex og har heller ingen planer om det. Men det er veldig vanskelig for oss å være sammen når våres familier og venner gir oss begge kritikk for forholdet våres. Vi har utrolig lyst til å fortsette å være sammen og vi er som sagt utrolig forelsket. Men vi lurer på om vi burde slå opp. Hva syntes du? Burde vi slå opp? Hva kan vi gjøre for å ikke få like mye kritikk? Hvordan kan foreldrene våres stole mer på oss? Takk på forhånd :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du forteller at foreldrene dine og foreldrene til kjæresten din er skeptiske til forholdet deres på grunn av aldersforskjellen. Du skriver at du er 14 år og at kjæresten din er 18 år. Selv om det bare er fire år imellom dere så er det fire viktige år der det skjer mye i en persons utvikling. Kanskje er det derfor foreldrene deres er litt skeptiske. Forstår at dette er vanskelig for dere. Det er ikke godt å oppleve at en ikke blir trodd og stolt på.

Du skriver at foreldrene deres er redde for at dere skal ha sex. Jeg tenker at foreldrene deres er bekymret i forhold til aldersgrenser. Det at du er under den seksuelle lavalder. Siden du er 14 år og kjæresten din er 18 år så kan kjæresten din bli straffet om dere har sex sammen. Det er leit at dere opplever å få mye kritikk og lite støtte. Du skriver også at foreldrene til kjæresten din ikke stoler på sønnen sin. Da forstår jeg det slik at de kan være redde for at han kan ha sex med deg og da vil han gjøre noen som er ulovlig og som han kan bli straffet for.

Det er fint om dere kan sette dere sammen med foreldrene deres og snakke om hvordan dere har det. Det å avtale en samtale kan være fint og det er viktig å ikke anklage noen. Snakk om følelsene deres. Kanskje kan dere ta kontakt med helsestasjon for ungdom eller helsesøster på skolen og få hjelp der til å snakke med foreldrene deres.

Ønsker dere lykke til.

Legger ved noen artikler under svaret som dere kan lese.

 

 

Vennlig hilsen Helsesøster.

I samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Aldersforskjell i kjæresteforhold

Kjærester holder rundt hverandre (colourbox.com)

Er det sånn at kjærlighet ikke kjenner noen alder? Eller er det en utfordring at en kan gå på byen og ikke den andre? Kan det gå bra i et kjæresteforhold med stor alderforskjell, og hva er eventuelt utfordringene?

Skrivet av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Sex og aldersgrenser

sex - illustrasjon

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Denne aldersgrensen er satt for å sikre at voksne ikke skal ha sex med personer under 16 år, og for at barn og ungdom ikke skal debutere seksuelt før de er klare for det psykisk og fysisk.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersforskjell
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersforskjell