Hopp til hovedinnholdet

Aldersforskjell

Jente 13 år
 

Spørsmål

Eg er veldig forelska i en gutt men han er 6 år eldre! Eg er 13 og han er 19. Hvor stor aldersforskjell kan det vere mellom ett par?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år.

Takk for spørsmål.

Det finnes ingen regler for hvor stor aldersforskjell kan være. Så lenge du er under 16 år, og han er kommer så langt i livet som han er, så bli aldersforskjellen stor. Når du blir eldre, vil ikke en aldersforskjell på 6 år være noe å snakke om.

Det er en veldig stor aldersforskjell fordi du ennå bare er 13 år. Dere har ikke muligheten til å være med på de sammen aktivitetene. Han er kommet så langt i livet at han kan gjøre hva han vil, uten at andre må avgjøre om det er greit eller ikke. For deg gjelder ennå grenser og regler fra hjemmet, og du kan ikke ta del i alt det kan han være med på. Han kan drikke alkohol, det kan ikke du gjøre. 

Et annet aspekt ved dette er den seksuelle lavalderen. 

Når en person over 16 år har sex med en under 16 år er dette ulovlig. Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Det betyr at en person over 16 år kan bli straffet for å ha sex med en person under 16 år. Den seksuelle lavalderen er lovbestemt, og skal beskytte barn og unge mot overgrep fra voksne. Det er kun den voksne over 16 år som er ansvarlig og som kan straffes.

Straffelovens §195 og §196 sier følgende:
"Den som har seksuell omgang med barn under 14 år, straffes med fengsel inntil 10 år..."
"Den som har seksuell omgang med barn under 16 år, straffes med fengsel inntil 6 år."...

Vi har denne aldersgrensen for å beskytte personer under 16 år mot å bli utsatt for seksuelle handlinger man ikke er moden for. Det er også slik at sex kan føre til graviditet og seksuelt overførbare infeksjoner, som for eksempel klamydia. Det er derfor viktig at man er moden og klar over slike konsekvenser før man har sex, slik at man kan beskytte seg mot dette.

Derfor er nok konklusjonen min at aldersforskjellen mellom dere nå er for stor, og jeg vil råde deg til at du ikke innleder noe mer med ham før du blir flere år eldre, minst 16 år.

Hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Aldersforskjell i kjæresteforhold

Kjærester holder rundt hverandre (colourbox.com)

Er det sånn at kjærlighet ikke kjenner noen alder? Eller er det en utfordring at en kan gå på byen og ikke den andre? Kan det gå bra i et kjæresteforhold med stor alderforskjell, og hva er eventuelt utfordringene?

Skrivet av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersforskjell
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersforskjell