Hopp til hovedinnholdet

Er det er lov å bli sammen med en som er 3 år eldre enn meg når jeg er 13?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 13 år å bli 14 senere i år. Jeg lurer på om det er lov å bli sammen med en som er 3 år eldre enn meg? Jeg er 03 å han er 00. Håper på svar

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år.
Takk for at du skrev til ung.no
 
Du kan være venn med en som er 3 år eldre enn deg, men du kan ikke ha seksualitet med en som er 3 år eldre enn deg. Når han er 16 år og du er 13 er det stor aldersforskjell i den alderen du er i nå. 
Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.
Det er den som er eldst som har ansvaret for at dere ikke har seksualitet. Du kan heller ikke ha seksualitet med han selv om du vil. 
 
En som er 16 år begynner på videregående skole. Du skal begynne i 9.klasse. Da er det stor forskjell i måten man tenker på, hvordan man oppfører seg, hva man er opptatt av og det man får til hjemmefra. Du er en ung ungdom. 
 
Jeg anbefaler at du holder deg til venner og kjærester som er jevngamle med deg. Da slipper du å gå på akkord med deg selv, gå ut over dine egne grenser og utsette deg for valg du ikke er moden nok til å ta.
 
Du kan snakke med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom. Da får du en fagperson å samtale med som kan hjelpe deg med tanker og følelser du har omkring dette. 

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt. 

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Aldersforskjell i kjæresteforhold

Kjærester holder rundt hverandre (colourbox.com)

Er det sånn at kjærlighet ikke kjenner noen alder? Eller er det en utfordring at en kan gå på byen og ikke den andre? Kan det gå bra i et kjæresteforhold med stor alderforskjell, og hva er eventuelt utfordringene?

Skrivet av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersforskjell
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersforskjell